Denník N

Doteraz najväčší rez spôsobený energiami zasiahol hornú Nitru. Kľúčový zamestnávateľ prepúšťa skoro polovicu pracovníkov

Výroba Fortischemu. Foto - Fortischem
Výroba Fortischemu. Foto – Fortischem

Drahé energie spúšťajú v slovenskom priemysle ďalšie a doteraz najväčšie prepúšťanie. V chemičke Fortischem končí vyše 360 ľudí. Podnik ako dôvod uvádza, že sa domáce fabriky na rozdiel od svojich konkurentov v iných krajinách EÚ dodnes nedočkali žiadnych vládnych výpomocí.

Na riziko, že po Oravských ferozliatinových závodoch a žiarskych hlinikárňach Slovalco môže mať veľmi rýchlo problémy so zachovaním výroby aj kľúčový hornonitriansky zamestnávateľ Fortischem, upozornil Denník E už koncom augusta. Chemička, ktorá kedysi niesla názov Novácke chemické závody, je totiž mimoriadne náročná na spotrebu nebývalo drahých energií.

Vtedy ešte podnik na otázky denníka, ako zvláda náročne časy, neodpovedal. Dnes agentúra TASR zverejnila, že jeho vedenie potvrdzuje prepustenie vyše 360 zamestnancov. Podnik to 30. augusta nahlásil aj územne príslušnému prievidzskému úradu práce. Firma tak prichádza o skoro polovicu svojich pracovníkov. Doteraz ich mala 800.

Je to aj doteraz najväčšie slovenské prepúšťanie v dôsledku drahých energií. Redukcie vo Fortischeme sú ešte širšie ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie