Denník N

Vláda sľúbila štátnym zamestnancom odmenu 500 eur, no zaplatiť ju musia obce. Niektorým sa možno ujde neskôr alebo vôbec

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič už v polovici júla garantovali štátnym zamestnancom vyššie platy. Navyše k tomu mali dostať aj jednorazovú 500-eurovú odmenu už v septembri. Teraz hrozí, že niektorí zamestnanci si na odmenu počkajú až do novembra alebo ju nedostanú vôbec.

Štát totiž zaplatí 500-eurovú odmenu iba niektorým. Zvyšku ľudí budú musieť vyplatiť peniaze mestá a obce. Tie však vláde odkazujú, že nevedia, kde na to zoberú.

Samosprávy vládu kritizujú, že na ne pravidelne hádže zodpovednosť a výdavky, ktoré už nedokážu utiahnuť. Združenie miest a obcí Slovenska preto vo štvrtok na obed protestovalo pred úradom vlády. Niekoľko desiatok primátorov a starostov vládu žiadalo, aby im predstavila aj konkrétne riešenia na drahé energie či potraviny.

Premiér Eduard Heger v stredu vystúpil s príhovorom na sneme ZMOS-u, kde štát a samosprávu pripodobnil k pľúcam. Chcel tým povedať, že sú to prepojené časti, ktoré musia spolupracovať. „No tieto pľúca majú bronchitídu, ťažko sa im dýcha,“ reagoval predseda ZMOS-u Branislav Tréger.

Budeme škrtať, škrtať a škrtať, hovoria obce

Ako v praxi vyzerajú 500-eurové odmeny sľúbené vládou? Napríklad pre

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Eduard Heger

Igor Matovič

Platy

Samosprávy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie