Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Nedostatok plynu v Európe: zima bude ťažká, no nemusí to byť katastrofa

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto - TASR/AP
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto – TASR/AP

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk.

  • Kombinácia šetrenia, alternatívnych zdrojov a solidarity môže zabrániť katastrofe, závisí aj od vonkajších faktorov.
  • Ani Únia sa nevie dohodnúť na dlhovej brzde.
  • Zelené energie brzdí aj tradičná slovenská byrokracia.

1. Nedostatok plynu v Európe: zima bude ťažká, no nemusí to byť katastrofa

V tejto chvíli ešte nevieme, ako bude Únia reagovať na vysoké ceny energie a nedostatok zemného plynu (súvisiace, no nie identické problémy). Kľúčové bude piatkové zasadnutie ministrov a budúcotýždňové rokovania (téme sa budeme podrobne venovať v budúcom vydaní Týždňa v európskej ekonomike).

Poznáme len návrh Európskej komisie, ktorý (trochu prekvapivo) zverejnila už v stredu, a pozície niektorých členských krajín. S istotou vieme povedať aj to, že plynu bude nedostatok (Rusko Nord Stream 1 nespustí, pokiaľ nezrušíme sankcie – a tie by sme zrušiť nemali), bude drahý a drahšia bude aj elektrická energia (zásadná reforma trhu, ktorá by oddelila jej cenu od plynu, potrvá minimálne mesiace, navyše s neistým výsledkom).

Čo navrhuje Komisia a kto s tým má problém

Predsedníčka Európskej komisie navrhla päť krokov:

  • Cenový strop na nákup ruského plynu

V poslednom čase sa cenové stropy spomínajú často, tak aby sme predišli zmätkom: v tomto prípade chce Komisia obmedziť cenu, ktorú európski odberatelia platia za plyn z Ruska (prípadne aj od iných dodávateľov). Okrem toho možno stropovať cenu plynu určeného na výrobu elektrickej energie, cenu elektriny vyrábanej z rozličných zdrojov (jadro, voda, uhlie, OZE, plyn…) či ceny, za ktoré energie (plyn a elektrinu) kupujú odberatelia vrátane domácností.

Pozitíva: Nižšie nákupné ceny by znamenali lacnejší plyn (a  elektrinu) v Európe. Rusko by malo menej peňazí na vedenie vojny (zatiaľ zarába viac než pred jej začiatkom). Presne o to sa snaží G7 v súvislosti s ruskou ropou.

Otázky: Cenový strop sa môže vzťahovať len na ruský plyn (v tom prípade je formou ekonomickej sankcie) alebo na všetok. Nórsko je ochotné o otázke diskutovať. Spojené štáty sú otázne – demokrati musia pozerať na novembrové kongresové voľby, ďalšia rozsiahla pomoc Európanom nie je populárna. Azerbajdžan či dodávatelia z Blízkeho východu by sa asi vysokých ziskov zriekali neradi.

Riziká: Nik Rusko neprinúti, aby zemný plyn za túto cenu predávalo. Podobne ako pri rope, Moskva vyhlásila, že v takom prípade prestane surovinu do Európy dodávať. Nemecká vláda je skeptická. Maďarsko a Slovensko sú proti.

  • Povinné opatrenia na zníženie spotreby energie

Pozitíva: Šetrenie už spustili viaceré krajiny, regióny či mestá. Opatrenia sú rôzne: povinné zníženie spotreby vo verejnom sektore,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Plynová kríza

Rozpočet a dlh

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie