Denník N

Aké sú riziká posledného rozpočtu vlády Fico II

Minister financií Peter Kažžimír. Foto – TASR
Minister financií Peter Kažžimír. Foto – TASR

Rozpočet na budúci rok, ktorý je volebný, má priveľa rizík na to, aby sa bral celkom vážne.

Minister financií Peter Kažimír má v suchu aj posledný rozpočet tejto vlády. „Misia je splnená,“ povedal krátko po hlasovaní.

Kým sám označil rozpočet za plán zodpovedného hospodárenia, ekonómovia z rozpočtovej rady mu narátali niekoľko rizík, ktoré zákon roka ukrýva.

V ostatných rokoch sa rozpočet schvaľoval v decembri, teraz sa poslanci poponáhľali. Z celkovo 135 prítomných poslancov 80 hlasovalo za návrh štátneho rozpočtu, proti bolo 42 poslancov, hlasovania sa zdržalo 13 poslancov.

Pozrite si niekoľko základných bodov o rozpočte na budúci rok:

  • Vláda v roku 2016 počíta s deficitom 1,9 percenta HDP (asi 1,56 miliardy eur). Problém je, že v rozpočte nie sú popísané všetky opatrenia, ako sa to má dosiahnuť. Rozpočtovej rade, ktorá si rozpočet poriadne pozrela a zrátala všetky riziká, vyšlo, že deficit by mohol pokojne vyrásť na 2,7 percenta.
  • Navyše ani vlani, a podľa všetkého ani v tomto roku, vláda nedodrží plánovaný deficit. Napríklad v tomto roku bol plán pod 2,5 percenta, no ministerstvo financií už priznalo, že prevýši 2,7 percenta. Rozpočtová rada si myslí, že deficit v tomto roku stúpne na 3 percentá.
  • Viac peňazí ako v tomto roku dostanú v roku 2016 ministerstvá vnútra, financií, spravodlivosti, ďalej ministerstvá kultúry a zdravotníctva. Viac peňazí, zhruba o 80 miliónov eur, má ísť aj na obranu.
  • Platy vo verejnom sektore majú v budúcom roku rásť o 4 percentá. Platí to aj o učiteľoch, aj o profesionálnych vojakoch. Do rozpočtu pribudla aj garancia, že ministerstvo zdravotníctva vyčlení na platy ostatných zdravotných pracovníkov vrátane sestier 55 miliónov eur.
  • Opoziční poslanci vláde vyčítajú, že premárnila príležitosť znížiť dane a urobiť skutočné reformy. Nakoniec neuspeli so svojimi pozmeňovacími návrhmi. A rozpočtová rada vláde pripomína, že rozpočet dostatočne neozdravila, hoci mala k dispozícii dodatočné príjmy z boja proti daňovým únikom.
  • V rozpočte je rezerva na významné investície, ktorá sa zvýšila o 100 miliónov eur na takmer 176 miliónov eur. Dodatočne sa vytvorila rezerva na lepší makroekonomický vývoj v sume 150 miliónov eur. Ministerstvo financií totiž ráta s tým, že výber DPH bude lepší o 200 miliónov eur a spotrebných daní o 50 miliónov eur.
  • Aj v tomto rozpočte sú riziká, a viaceré sa opakujú z minulých rokov. Môžeme ich zhrnúť takto: Koľko v skutočnosti štát vyberie na dividendách a získa na predaji emisných kvót? Nebudú výdavky v zdravotníctve a samosprávy tak náhodou vyššie? A čo korekcie k eurofondom? A čo náklady na národný futbalový štadión a čo ak sa začne stavať bratislavský obchvat? Rozpočtová rada zrátala všetky riziká a vyšlo jej minimálne 700 miliónov eur (takmer percento HDP).
  • A ako je to s ozdravovaním rozpočtu za Ficovej vlády? Okrem roku 2013 toho veľa pre rozpočet neurobila. „Dá sa povedať, že za tie štyri roky bola politika mať deficit tri percentá a dosť,“ povedal člen rozpočtovej rady Ľudovít Ódor.
  • A čo dlh? Rozpočet hovorí, že v tomto roku má byť vo výške 52,8 percenta HDP a o rok má klesnúť na  52,1 percenta. Skutočný vývoj ovplyvní najmä to, ako dopadne rozpočtový deficit.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie