Denník N

Sme v situácii ako Japonci po Fukušime, tam tiež museli šetriť elektrinu, hovorí štátny tajomník Galek

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva a podpredseda SaS Karol Galek. Foto - TASR
Štátny tajomník ministerstva hospodárstva a podpredseda SaS Karol Galek. Foto – TASR

V posledných dňoch vystupuje štátny tajomník Karol Galek (SaS) k cenám energií tak často, akoby bol minister hospodárstva. Slovensko zastupuje aj na piatkovom vrcholovom rokovaní EÚ k cenám energií. Minister Richard Sulík (SaS) do Bruselu nechcel vycestovať s odôvodnením, že už podal demisiu.

Galek predpokladá, že do týždňa bude jasné, či sa Európska únia dohodne na spoločnom riešení, alebo by Slovensko malo aktivovať núdzový stav, ktorý by vláde dovoľoval jednostranne zastropovať ceny energií.

Šetreniu sa však podľa neho nevyhneme. Každá slovenská domácnosť, ktorá nepatrí medzi špeciálne prípady, by vraj mala byť schopná ušetriť 15 percent elektriny. „Všetci by sme mali šetriť. Kríza tu je a my sme uprostred uragánu. Nemôžeme sa tváriť, že sa nás to netýka.”

Ďalej hovorí aj o tom:

  • kedy budú domácnosti definitívne vedieť, o koľko zdražejú energie budúci rok;
  • prečo s Richardom Sulíkom prezentovali v stredu po vláde staršiu tabuľku s cenami elektriny, keď predtým dostali novší odhad;
  • aký je plán B, ak by sa nepodarilo dotiahnuť zmluvu na lacnú elektrinu so Slovenskými elektrárňami;
  • aký je pocit oznamovať vplyvy energetickej krízy namiesto ministra;
  • či ako štátny tajomník bude musieť telefonovať do Bratislavy, keď sa v piatok bude v Bruseli o niečom hlasovať.
Zľava premiér Eduard Heger (OĽaNO), minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek (SaS). Foto – TASR

V tejto chvíli ste štátny tajomník. Dokedy ním budete?

Štátni tajomníci sú menovaní a odvolávaní vládou. Som pripravený odovzdať celú svoju agendu novému ministrovi a štátnemu tajomníkovi, ktorí prídu po mne do funkcie. Sme uprostred energetickej krízy, a tak nie je čas na stavanie zámkov od základu. Treba začať s tým, čo je už dnes pripravené na ministerstve a čo už bolo rozobraté na vláde. Ideálne by bolo, keby nový človek prišiel z tohto prostredia a bol už na doterajších stretnutiach. Či to tak bude, zatiaľ nevieme. Ja zo svojej pozície odovzdám všetku agendu dopracovanú tak, ako sa len dá.

Skúste mi povedať jedno opatrenie, ktoré ste dotiahli až do konca a sú naň aj nachystané peniaze?

Regulovaná cena plynu pre domové kotolne bola schválená v rámci marcovej novely zákona. Viacročný kontrakt s SPP pre tieto kotolne, na základe ktorých dostali lepšiu cenu, mohli uzavrieť ešte mesiac predtým…

To sú opatrenia, ktoré sme poznali na začiatku leta. Dotiahli ste do konca niečo nové, čo odzrkadľuje fakt, že cena elektriny aj plynu išla za posledné mesiace ešte dramaticky hore?

Je tu výrazný posun vo všetkých oblastiach. Základom je všeobecný hospodársky záujem v elektrine, všeobecný hospodársky záujem v plyne a zákon o núdzovom stave. To sú tri nosné prvky, na ktorých bude postavené to, ako prečkáme najbližšiu vykurovaciu sezónu.

Viete na základe toho ľuďom povedať, akú cenu plynu a elektriny budú mať domácnosti budúci rok?

Istých je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Plynová kríza

Priemysel

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie