Denník N

Nájomné bývanie nemá byť pre bohatých a má byť lacnejšie ako trhové, vytýkajú Holému ministerstvá. Inak uniká jeho zmysel

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák
  • Ministerstvo financií navrhuje iný vzorec na výpočet maximálneho nájomného, ako ukázal vicepremiér Štefan Holý, nepáči sa mu, že má byť na úrovni komerčného. 
  • Návrh zahŕňajúci nájomné bývanie aj pre bohaté domácnosti dráždi viaceré ministerstvá vrátane Krajniakovho rezortu práce. 
  • Ministerstvá práce aj financií žiadajú, aby nájomné byty nemohli dostať skupiny ľudí, ktoré môžu získať bývanie na komerčnom trhu, NBS chce doplniť aj majetkový test.

Ministerstvu financií sa nepáči vzorec na výpočet maximálneho nájomného, ktorý predstavil podpredseda vlády Štefan Holý (Sme rodina), a preto navrhuje vlastný. Ten zohľadňuje aj daňovú úsporu, pretože nájomné byty sa majú stavať so zníženou 5-percentnou DPH. Bez toho podľa rezortu financií hrozí, že sa štátom poskytované benefity v adekvátnej miere neprenesú na ľudí.

Ministerstvo, ktoré vedie Igor Matovič, sa pozastavilo nad tým, že maximálne výšky nájomného predstavené Holým nebudú výrazne nižšie v porovnaní s komerčným nájmom. Hovorí, že sa tak „neguje deklarovaný zámer, že bývanie v systéme štátom podporovaného nájomného bývania bude finančne dostupnejšie ako na komerčnom realitnom trhu“.

V takom prípade podľa ministerstva financií

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Štefan Holý

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie