Denník N

Vláda zmeny v II. pilieri dlho odsúvala, teraz nám dala málo času a je to na hrane, hovorí šéf Allianzu DSS

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf dôchodkovej spoločnosti Allianz Miroslav Kotov hovorí, že aktuálne má asi 880-tisíc sporiteľov v druhom pilieri úspory iba v garantovaných dlhopisových fondoch. To je stále viac ako polovica všetkých klientov. Tí, ktorí si chceli presunúť úspory z dlhopisov do akcií, to už podľa neho spravili v minulosti. Preto je presun sporiteľov podľa štátom predvolenej stratégie potrebný.

Kotov má však niekoľko výhrad k vládnemu návrhu, ktorý pripravil minister práce Milan Krajniak. Vraví, že presunúť by sa mali úspory iba tých, ktorí po zásahu Ficovej vlády v roku 2013 neurobili so svojimi úsporami vôbec nič, čiže nie všetkých sporiteľov do 54 rokov.

Vraví, že budú mať zvýšené náklady a že úplné zrušenie dvoch z troch poplatkov, ktoré si dnes účtujú, je rázna zmena a minimálne by to malo byť viac rozložené v čase. „A o zmenách by sme mali vedieť viac dopredu, nielen mesiac alebo dva mesiace.“

V rozhovore ďalej hovorí:

  • ako má prebiehať presun úspor z garantovaného do indexového fondu a či si ho Allianz zriadi,
  • nové garancie v druhom pilieri zabezpečia, že sporiteľovi sa z dlhopisového fondu vypočíta dôchodok minimálne zo sumy, ktorú tam vložil,
  • ako sa bude vyplácať dôchodok a či už vôbec nebude výplata úspor na ruku,
  • počet dobrovoľných príspevkov do druhého piliera výrazne nerastie, a to ani keď sporitelia dostanú dôchodkový výpis.

Aké úspory majú ľudia v priemere v druhom pilieri?

V celom druhom pilieri je momentálne majetok v sume 11,7 miliardy eur a sporí si v ňom 1,74 milióna sporiteľov. V priemere na jedného sporiteľa vychádza suma okolo 6 750 eur. Toto číslo je zavádzajúce, lebo ľudia si v druhom pilieri sporia rôzne dlhé obdobie. Pre ilustráciu som si vytiahol aj dáta o nasporenej sume sporiteľov Allianzu vo veku 45 až 55 rokov. V priemere majú na dôchodkovom účte 9 500 až 10 000 eur.

Dá sa povedať, že väčšina štyridsiatnikov a päťdesiatnikov má v druhom pilieri nasporených okolo 10-tisíc eur?

Áno.

Ako majú túto informáciu čítať? Znamená to, že budú mať z druhého piliera nízky dôchodok a mali by si určite viac sporiť, platiť si dobrovoľné príspevky, požiadať zamestnávateľa o vyšší plat?

Závisí to aj od toho, ako dlho si už v druhom pilieri sporia. Napríklad 45-ročný človek môže byť v druhom pilieri desať rokov, ale môže tam byť od jeho založenia, teda 16 rokov. Podľa toho, ako dlho si bude sporiť v druhom pilieri, sa mu bude krátiť aj dôchodok z prvého piliera. Kto má dnes 45 rokov, má do dôchodku ešte približne dvadsať rokov. Pri priemerných príspevkoch 80 eur mesačne mu vychádza dôchodok z druhého piliera okolo 220 eur mesačne, čo je v dnešných cenách okolo 150 eur.

Tých 150 eur bude tvoriť pätinu, možno 25 percent jeho celkového dôchodku?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Investovanie a úvery

Milan Krajniak

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie