Denník N

Covid bol oproti energiám iba slabý tréning. Prerušiť sa môže aj naša výroba liekov a striekačiek, hovorí šéf investičnej skupiny

Spolumajiteľ Wood & Company Ľubomír Šoltýs. Foto N - Tomáš Benedikovič
Spolumajiteľ Wood & Company Ľubomír Šoltýs. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vysoké ceny energií netrápia iba energeticky náročné hutnícke či chemické fabriky, ale všetky odvetvia. Upozorňuje na to Ľubomír Šoltýs, spolumajiteľ investičnej skupiny Wood & Company, ktorá v posledných rokoch vo veľkom investovala do nákupu kancelárskych i nákupných centier a vlastní aj veľkú odpadovú firmu Kosit či najväčších domácich výrobcov liekov a zdravotníckych materiálov Sanecu Pharmaceuticals a Chiranu T.Injecta.

Spolumajiteľ skupiny s aktívami v objeme 1,8 miliardy eur hovorí nielen o boji s energetickou krízou, ale aj o svojich plánoch, lebo celý biznis podľa neho verí, že abnormálne vysoké ceny energií raz musia klesnúť a po kríze bude na trhu aj množstvo nových príležitostí.

V rozhovore sa tiež dočítate:

  • ako veľmi energie ohrozujú Sanecu i Chiranu T.Injectu
  • v akej miere sa Wood & Company chystá vstúpiť v realitnom biznise aj do výstavby bytových projektov
  • prečo sa jedna ich firma asi začne súdiť s mestom Košice
  • ako je to s kontaktmi skupiny na kontroverzného podnikateľa Norberta Bödöra
  • ako finančné trhy pokazil krach inej investičnej skupiny Arca

Najväčšou výzvou pre firmy je v súčasnosti zdražovanie energií a iných surovín. Niektoré už odstavili výrobu a mnohé o tom hovoria. Ako vašu skupinu ohrozuje zdražovanie, ktoré vaše firmy ohrozuje najviac a aké robíte protiopatrenia?

Ohrozené sú všetky podniky v krajine, vrátane tých našich. Toto, čo sa teraz deje s energiami, je paranormálny svet. Nedávno sa cena jedného megawattu elektriny dostala cez tisíc eur. To ale nemôže nikto prežiť. Neexistuje taký priemysel, čo by to dokázal ustáť a vyrábať ďalej. A nepadne len priemysel. Bude to ako domček z karát a padať budú aj ďalšie nadväzujúce firmy a biznisy. Aj služby stratíme. Je to naozaj také vážne. Covid bol oproti energiám iba slabý tréning.

Hrozí v ekonomike naozaj reťazovité zatváranie firiem a pád celých produkčných reťazcov, alebo to biznismeni so svojimi upozorneniami preháňajú, aby sa rýchlejšie domohli vládnej pomoci?

Pri terajších cenách energií Slovensko nevypne len

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie