Denník N

Mestá a obce chcú znižovať teplotu a vypínať pouličné svetlá. Rodičia žiadajú, aby nezatvárali školy

  • Samosprávy zaplatia za energie v budúcom roku aj päťkrát viac ako v súčasnosti.
  • Mnohým nezostane nič iné než nakupovať elektrinu a plyn za nestabilné a vysoké spotové ceny.
  • Mestá a obce hovoria, že chcú šetriť na pouličnom osvetlení a vykurovaní budov. Rodičia dúfajú, že sa nezavrú aj školy.

Rodičia sa desia predstavy, že po ťažko prečkaných lockdownoch počas pandémie ich deti v zime opäť ostanú doma, pretože samosprávy nebudú mať peniaze zaplatiť školám elektrinu a teplo. Občianske združenia Rodičia.sk, IPečko a iniciatíva Dajme deťom hlas k tomu v pondelok vydali aj spoločnú tlačovú správu, v ktorej prosia vládu, aby už školy nezatvárala.

„Chceme predísť tomu, aby vláda opäť ľahkovážne zavrela školy. Malo by to byť opatrenie poslednej inštancie,” hovorí riaditeľ Rodičia.sk Matej Stuška. Z rozhovorov s predstaviteľmi miest a obcí vyplýva, že obava zo zavretých škôl v zime je opodstatnená, pretože si to samosprávy nebudú môcť dovoliť, dodáva.

Energie tvoria čoraz väčšiu časť mestských, obecných a župných rozpočtov. Napríklad Banskobystrický kraj čaká, že budúci rok za ne zaplatí zhruba 25 miliónov eur, päťkrát viac ako v roku 2019. Zhltli by tak zhruba 15 – 20 percent župných daňových príjmov.

O ďalšie peniaze pripravila samosprávy vláda, najmä zvýšením daňových bonusov pre rodičov, ktoré sú súčasťou Matovičovho rodinného balíčka. Bonus a ďalšie vládne rozhodnutia pripravia kraj tento a budúci rok o ďalších 32 miliónov, odhadlo mesto Banská Bystrica.

Mesačné výdavky viacerých miest za elektrinu aj plyn už tento rok prevyšujú dvojnásobok nákladov z minulého roka a budúci rok to bude oveľa horšie. Napríklad mesto Prešov očakáva

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Inflácia

Plynová kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie