Denník N

Radšej budem sedieť v bunde, ako sa učiť z domu, hovoria vysokoškolskí študenti

Ilustračný obrázok - študenti. Foto - Martin Toldy
Ilustračný obrázok – študenti. Foto – Martin Toldy
  • Univerzity plánujú šetriť energie napríklad tak, že posunú začiatok semestra, aby nemuseli vykurovať v najchladnejších dňoch. Niektoré skúšky môžu byť online.
  • Obnoviť dištančnú výučbu však neplánujú.
  • Hovoria, že zimu nezvládnu samy. Očakávajú pomoc od štátu.

Vysoké školy a univerzity často sídlia v starých budovách, ktoré sú náročné na vykurovanie. Teplo preto tvorí jednu z najväčších položiek v ich rozpočte. Dostávajú sa tak do bodu, keď bez úspor nebudú schopné platiť za energie.

Ministerstvo školstva im nemôže nariadiť prechod na dištančnú výučbu. Akademická pôda je autonómna a sama si určuje podmienky, za akých bude vyučovať. Prechod na dištančnú výučbu teda závisí od samotných univerzít a od ich hospodárenia so zdrojmi. Slovenské univerzity sa zatiaľ na online vyučovanie nepripravujú.

„Po období pandémie je nevyhnutné urobiť všetko pre obnovenie kontaktnej výučby. Je nenahraditeľná pri príprave budúcich lekárov, učiteľov či psychológov na svoje povolanie,” vysvetľuje hovorkyňa Univerzity Komenského v Bratislave Lenka Miller.

S drastickými opatreniami, ako je dištančné vyučovanie, nepočítajú, aj keď ich zmluvné ceny na najbližšiu zimu sú vyššie, ako čakali.

Univerzita Komenského v Bratislave. Foto – TASR

Univerzity považujú online výučbu za poslednú možnosť a hľadajú alternatívne možnosti úspor. Samy to však nezvládnu. „Očakávame pomoc zo strany štátu vo veci dofinancovania energií za rok 2022,” hovorí kvestor Technickej univerzity v Košiciach Marcel Behún.

Ministerstvo školstva sa snaží pre školy vyrokovať peniaze u ministerstva financií na dofinancovanie zvýšených nákladov.

Minimálne 20 stupňov 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Školstvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie