Denník N

Hypotéky pre ľudí nad 40 rokov so splatnosťou na dôchodku sa budú krátiť až od budúceho roka 

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
  • Nové opatrenia obmedzujúce hypotéky splatné v dôchodkovom veku začnú platiť až od budúceho roka, nie od októbra, ako pôvodne chcela Národná banka Slovenska.
  • NBS chce, aby ľudia nad 40 rokov mohli získať menšiu hypotéku v prípade, že by ju mali splácať ešte vo veku nad 65 rokov.
  • Bankám sa limit nepáčil, chceli ho aspoň zmierniť a odlíšiť, ako dlho bude dlžník s úverom na dôchodku, no neúspešne. 

Obmedzenie úverov, ktorých splatnosť presahuje do dôchodkového veku dlžníka, sa začne až od budúceho roka. Národná banka Slovenska (NBS) chcela nastaviť nové limity na takzvané strieborné hypotéky už od októbra, ustúpila však bankám, ktoré tvrdili, že sa na to nestihnú pripraviť.

Čo sa zmení: Od januára 2023 budú musieť banky pri schvaľovaní úverov na bývanie v prípade žiadateľov starších ako 40 rokov počítať s novým obmedzením. Aktuálne je jednou z podmienok limit na celkový dlh, ktorý nesmie prekročiť 8-násobok čistého ročného príjmu žiadateľa. Ten sa však začne od budúceho roka sprísňovať.

Už 41-ročný žiadateľ bude môcť v prípade splatnosti úveru do dôchodkového veku dosiahnuť dlh nie 8-násobok čistého príjmu (tzv. DTI – debt to income), ale len 7,75. Limit bude s každým ďalším rokom veku žiadateľa o úver klesať o štvrť bodu. Takže napríklad 50-ročný žiadateľ ho bude mať na úrovni 5,5.

Ak splatnosť úveru nebude zasahovať do dôchodkového veku žiadateľa, ktorý je v opatrení definovaný

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie