Denník N

Ľudovít Ódor: Keď chcete vedieť, aký je svet, môžete si zobrať lupu alebo ďalekohľad

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Aktualizované 7. 5. 2023: Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že po tom, čo jej premiér Eduard Heger vrátil poverenie, zostaví úradnícku vládu a povedie ju viceguvernér Ľudovít Ódor. Ponúkame vám archívny rozhovor.

Je súčasným viceguvernérom NBS, predtým bol členom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, riaditeľom Inštitútu finančnej politiky a aj niekdajším členom bankovej rady NBS. Do podcastového štúdia Denníka N však Ľudovít Ódor prišiel predovšetkým ako knižný autor – autor knihy, ktorá sa neskromne volá Rýchlokurz geniality. 

Všetky tie vaše funkcie som vymenoval nielen zo slušnosti, ale aby bolo jasné, že nie ste človek, ktorý by mal toľko voľného času, koľko by chcel mať, a už predtým ste napísali tri popularizačné knihy. Prečo ste sa rozhodli venovať sa práve týmto knihám? 

Ja väčšinou neviem nič nerobiť, takže keď som doma, snažím sa robiť niečo zmysluplné. Snažím sa pochopiť svet okolo seba, a keď si myslím, že už som na dobrej ceste, tak som rád, keď to viem vysvetliť aj iným ľuďom. Takto vznikla aj myšlienka popularizácie. Najskôr ekonómie, to bola taká priamočiara vec, ale toto je už ťažšia záležitosť, lebo tu idem na tenší ľad. Keď sa pozrieme, čo sa deje nielen na Slovensku, ale aj vo svete, tak vidíme, že trošku majú navrch neoverené informácie, hoaxy a podľa mňa je psou povinnosťou každého, kto je v niečom dobrý, snažiť sa vzdelávať ostatných.

Vaše tri predošlé knihy Ekonómia z nadhľadu, Krízonómia z nadhľadu a Investovanie z nadhľadu sa venovali ekonómii, tam ste doma. Teraz ste sa pustili do Rýchlokurzu geniality a kniha má naozaj široký záber. V úvode hovoríte, že vás na začiatku nakopla korona, deti boli v lockdowne, učili sa online a vy ste cez dvere mali osobnú skúsenosť s online vyučovacím procesom, a že vás pri tom občas prepadla hrôza. 

Áno, bol som zavretý v izbe a počúval som, čo sa deti učia – a najmä dcéra, ktorá tento školský rok maturuje. A tak som si povedal, že sa neučia podstatné veci alebo veci, ktoré budú v živote potrebovať, nejdú do nich dostatočne hlboko. Hovorím si, že ja ti napíšem, čo si myslím – čo si tatko myslí, že budeš potrebovať, aké témy sú zaujímavé, aby si pochopila svet. Takže to mala byť taká súkromná iniciatíva, a keď som pre dcéru urobil zopár takých poznámok, tak ma kamaráti presvedčili, že má zmysel urobiť ich aj pre širokú verejnosť.

Jednotlivé kapitoly knihy Rýchlokurz geniality trochu pripomínajú učebnicu aj tým, že vždy v úvode nastolíte otázky a na konci je akési zhrnutie – čo všetko sme sa o tej téme naučili. Na konci som už čakal, či tam nebudú aj nejaké cvičenia, aby som si overil, či som si to dobre zapamätal. Bolo tou ambíciou urobiť niečo ako učebnicu všetkého, ktorá bude určená ľuďom vo veku vašej dcéry, teda vysokoškolákom a stredoškolákom? 

Nie celkom, nechcel som písať učebnicu, ale chcel som predstaviť témy, ktoré môžu byť zaujímavé. Hlavným slovom pre mňa bolo inšpirovať. Nie je to kniha len pre mladých, ale pre všetkých, ktorých zaujíma vedeckejší svetonázor, ktorí nehľadajú za všetkým konšpirácie, ale chcú pochopiť, ako to funguje. Ja to volám bonboniéra – máme tam 42 kapitol, ale nemusíte ich čítať v poradí. Ak ste počuli v rádiu niečo o globalizácii, tak si vyhľadáte kapitolu o globalizácii. Každá kapitola má bez Shootyho obrázkov približne 12 strán, to nie je niečo, čo by človek nezvládol. A ak vás to zaujíma, tak na konci nájdete zoznam ďalších kníh, ktoré vás môžu inšpirovať alebo dostať do danej témy ešte hlbšie. Ja som kozmonaut, ktorý vám témy ukazuje z výšky, a ak chcete byť potápačom, prečítajte si ďalšie knihy.

Nadhľad v názve vašich predošlých kníh sa dá chápať dvojako. Ako ‚helicopter view‘, pohľad na nejakú tému, ktorá bude z výšky vyzerať jednoduchšie ako v skutočnosti, ale zároveň nadhľad znamená aj istý odstup a humor. Môžem potvrdiť, že vo vašom prípade ten nadhľad v textoch je. 

Som rád, že ste to takto povedali, pretože aj tie predchádzajúce knihy boli takto dizajnované. Nadhľad treba brať aj z tej perspektívy, že na pár stranách nemôžeme ísť úplne do hĺbky témy. Zároveň je tam aj odľahčenie, to pomáha pochopiť tému a vyvrcholením tohto snaženia je aj to, že pri každej kapitole je Shootyho karikatúra. Ak vás už nič iné nezaujíma, tak si aspoň pozriete Shootyho.

Kniha má 42 kapitol a je rozdelená do ôsmich celkov. Skúsme sa pozrieť na to, o čom jednotlivé celky sú. Prvý sa nazýva svetové megatrendy

Podľa mňa je odpoveďou na otázku, aké sú hybné sily sveta súčasnosti, ktoré určujú, čo sa deje vo svete – s jednou výnimkou. Je tam starnutie populácie západnej civilizácie, samozrejme, klimatická zmena, tá sa nedá vynechať, je tam globalizácia a rozdelenie príjmov vo svete. Nie je tam súčasná technologická revolúcia, ktorá je podľa mňa taká zásadná, že si zaslúži celú jednu kapitolu.

Ďalším celkom je fungovanie vesmíru, veľmi malé a zároveň veľmi veľké rozmery. 

Presne tak, keď chcete vedieť, aký je svet, tak si môžete do ruky zobrať lupu alebo ďalekohľad. Kapitoly by vám mali dať nejaké odpovede, či už sa pozeráte doďaleka, alebo na veľmi malé veci.

Biologický svet je široký, čo dôležité ste si vybrali? 

Sú tam základy ako evolúcia, ale sú tam aj témy, ktoré v tomto storočí dosť rezonujú, lebo sme už tak ďaleko, že náš genetický kód vieme nielen čítať, ale aj písať – teda meniť genetiku, a to otvára Pandorinu skrinku rôznych etických a morálnych otázok. Potom je tam vznik života, kde už máme viac odpovedí, ale celý obraz stále nevidíme, a posledná vec je, či môžeme byť navždy mladí. Teda, či vieme starnúť takým spôsobom, aby sme z toho mali aj radosť a nielen bolesti, a tam sú takisto celkom prelomové veci.

Rozum a cit, tam sa môže skrývať všeličo… 

Rozum a cit sú presne ako náš hardvér a softvér. Na krkoch máme tie svoje nádoby a čo je v tých nádobách, to nás určuje. Starší mozog sa evolučne vyvíjal zo spätných väzieb, teda z toho, čo cítime a, samozrejme, novší mozog je skôr o tom, ako racionálne uvažovať.  A stále tu máme boj medzi tými dvoma chlapíkmi v našom mozgu. Plus niekoľko zaujímavých tém – odkiaľ sa berie vedomie, či máme naozaj slobodnú vôľu. Je to teda nielen o tom, čo nás definuje biologicky, ale aj o tom, čo nás odlišuje od ostatných druhov.

Ľudia a spoločnosť?

Keď som rozmýšľal, čo naozaj dať dcére do života a čo má zmysel, nemohol som vynechať to, že musíme budovať nielen úspešné kariéry alebo rozumieť veciam, ktoré využívame v robote, ale máme byť aj platnou súčasťou spoločnosti. A tam, ako vidíme momentálne, je veľmi veľa atakov na usporiadanie spoločnosti, rôzne morálne dilemy. Ako sa vyznať v týchto veciach? V demokracii, náboženstvách? Ako rôzni ľudia riešia rôzne morálne dilemy? Jedna kapitola je aj o tom, ako sa nezhodnúť kultivovanejšie, pretože po dvoch vetách už smerujeme k nadávkam, a podľa mňa je možné rozprávať sa kultivovanejšie aj s ľuďmi, ktorí s nami nesúhlasia.

Potom je tu téma, ktorá patrí medzi megatrendy, ale je taká významná a veľká, že ste ju oddelili, a tou je technologická revolúcia

Umelá inteligencia, strojové učenie, dáta, kyberbezpečnosť, to sú témy, ktoré nie sú dôležité len pre počítačových maniakov, ale pre každú jednu firmu. Mení sa aj to, čo je dôležité v biznise, už to nie je len kapitál, ale dáta určujú profit. Kto má veľké dáta a vyzná sa v nich, má aj peniaze.

Vy ste všeobecne vnímaný ako ekonóm, ale študovali ste matematiku a manažment, takže v matematike ste úplne doma. 

Voľakedy som bol úplne doma, teraz by som povedal, že nadpriemerne doma. Aj tam sú veci, ktoré sú zaujímavé z pohľadu, ako chápať súčasný svet. Dal som

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Iné podcasty Denníka N

Knihy

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie