Denník N

Televízie a rádiá kritizujú Vetráka z OĽaNO, ktorý im chce zvýšiť dane. Pocítia to diváci, autori a filmári, odkazujú

Poslanec Milan Vetrák. Reprofoto - OĽaNO/NR SR
Poslanec Milan Vetrák. Reprofoto – OĽaNO/NR SR

OĽaNO chce zvýšiť odvody pre televízie a rádiá, pretože nám to vraj odporúča generálny tajomník OSN. Ten však nehovoril o zdanení médií, ale energetických firiem.

Poslanec OĽaNO Milan Vetrák predložil do parlamentu návrh na zavedenie osobitného odvodu pre súkromné televízie, rádiá a firmy poskytujúce retransmisiu, teda ďalšie vysielanie signálu.

Chce tak do štátneho rozpočtu získať ďalšie zdroje a prispieť k zníženiu deficitu verejných financií.

Vysielatelia varujú, že vyššia daňová záťaž môže prispieť k obmedzeniu výdavkov na slovenskú tvorbu. „V konečnom dôsledku to teda pocítia slovenskí diváci, pretože sa im dostane menej pôvodnej slovenskej tvorby. Ak nás totiž štát zaťaží odvodmi navyše, budeme musieť obmedziť investície. To pocítia aj autori a filmári,“ argumentuje Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska a Asociácia rádií Slovenska.

Vysielatelia ďalej odkazujú, že zvyšovanie odvodov im pripomína vyvíjanie ekonomického tlaku na médiá, ako sa to deje aj v Maďarsku.

„Ohradzujem sa voči takýmto tvrdeniam a špekuláciám,“ reaguje Vetrák.

Vetrák: Chce to od nás aj OSN

Poslanec Vetrák povedal, že so svojím návrhom prišiel aj preto, že nás na vyššie zdanenie bohatých firiem vyzýva medzinárodné spoločenstvo.

„Generálny tajomník OSN a ďalšie inštitúcie, napríklad Európska komisia, nás vyzývajú, aby sme zdanili nadmerné zisky subjektov, ktorým sa ekonomicky darí počas hospodárskej a energetickej krízy, a tak posilnili kúpyschopnosť obyvateľstva,“ tvrdí Vetrák.

Generálny tajomník OSN António Guterres pritom nehovoril o vyššom zdanení médií, ale energetických gigantov. „Je nemorálne, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Médiá

Ekonomika

Teraz najčítanejšie