Denník N

Pochopme to už, naše verejné financie majú veľký problém, hovorí Novysedlák z rozpočtovej rady (+video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nevidíme žiadnu víziu, ako chce vláda verejné financie ozdraviť, hovorí riaditeľ kancelárie rozpočtovej rady Viktor Novysedlák. Bývalé vlády mali aspoň predstavu, či chcú zvyšovať dane alebo škrtať výdavky, terajšia nemá zjavne ani to.

Vláda by na budúci rok mala pripraviť konsolidačný balíček vo výške pol percenta HDP, čo je 600 až 700 miliónov eur. Taký záväzok jej vyplýva zo zákona o výdavkových limitoch. Mala by tiež finančne vykryť opatrenia z Matovičovho balíčka pre rodiny, lebo zhoršujú dlhodobú udržateľnosť verejných financií.

Takže ak sa nič nezmení, udržateľnosť sa zhorší aj za Hegerovej vlády, nielen za Ficovej a Pellegriniho.

Cestou, ako riešiť zlú situáciu v rozpočte, nie sú iba vyššie dane. „Úplne legitímne je aj šetrenie a možno aj na opatreniach, ktoré vláda nedávno prijala,“ hovorí.

V rozhovore ešte vraví:

  • Výsledok hospodárenia štátu môže byť tento rok výrazne lepší ako plán, ale to aj preto, lebo sa investuje najmenej od roku 2013.
  • S ministerstvom financií sa zatiaľ nedohodli na metodike pre výdavkové limity. Dúfa, že to nie je tým, že by ich vláda nechcela.
  • Budeme svedkami prudkého poklesu dlhu do konca roku 2025, ale je to iba krátka epizóda v dlhšom horizonte.

Ešte stále nevieme, ako sa v budúcom roku zvýšia ceny energií, ako to zasiahne rozpočet, navyše máme menšinovú vládu a v parlamente sa má ešte hlasovať o mnohých dôležitých zákonoch. Znepokojuje vás to?

Nemôžem povedať, že ma to neznepokojuje. Samozrejme, aj ja mám obavy, ako sa to celé vyvinie. Nevidíme jednoznačnú odpoveď, ako sa tieto veci budú riešiť, a je dôvod na obavy, čo prinesie táto jeseň.

Aj sa špeciálne obávate, že neprejdú niektoré zákony?

Necítim, že by to, že bude menšinová vláda, menilo situáciu radikálne. Riadenie verejných financií bolo aj doteraz dosť neprehľadné. Na jednej strane sa vláda hlásila k zdravým verejným financiám, iniciovala mnoho dobrých

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Rozpočet a dlh

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie