Denník N

Neveria v pomoc vlády, zháňajú si drevo, hoci majú plyn. Vraciame sa o 50 rokov späť, hovorí starosta podtatranskej obce

Zvýšený dopyt po palivovom dreve sa niekde mení v paniku. Niektorí ľudia zháňajú akékoľvek drevo na kúrenie, bez ohľadu na kvalitu. Foto - N
Zvýšený dopyt po palivovom dreve sa niekde mení v paniku. Niektorí ľudia zháňajú akékoľvek drevo na kúrenie, bez ohľadu na kvalitu. Foto – N

Denník N sa rozprával s niekoľkými ľuďmi, ktorí by za normálnych okolností kúrili pomocou plynového kotla alebo tepelného čerpadla. Vystrašili ich však správy o cenách energií, a tak sa rozhodli pre drevo.

Jana s rodinou dokončila tento rok rodinný dom v Novej Lesnej pod Tatrami. Kúriť plánovali pomocou tepelného čerpadla, do ktorého investovali 9500 eur – aj s očakávaním, že časť nákladov im pokryje štátna dotácia.

„Hovorili sme si, že akí budeme moderní a ekologickí,“ rozpráva Jana.

Keď vypukla vojna na Ukrajine, len sa utvrdzovali v tom, že urobili dobre: prípadný nedostatok plynu ich nijako neohrozuje.

Počas leta však zásadnou témou začala byť aj elektrina, ktorej cena na burze raketovo vzrástla. Hoci tepelné čerpadlá majú len relatívne malú spotrebu, Jana si povedala, že jedinou istotou je z jej pohľadu drevo. Neverí politikom, ani keď sľubujú, že ceny elektriny zostanú zastropované.

„Každý hovorí niečo iné. Sulík upokojoval, že elektrina bude zastropovaná, Matovič hovoril, že Sulík to zbabral. Do toho niečo iné hovorí ÚRSO. Nechcem sa spoliehať na štát,“ hovorí Jana.

Drevo od Rómov

Nová Lesná je ako obec plynofikovaná. Napriek tomu sa viacerí obyvatelia rozhodli, že plyn chcú túto sezónu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie