Denník N

Kde štát zvažuje ušetriť energie: z kancelárií vyhodiť mikrovlnky a chladničky, zatvoriť školy v piatky

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Od LED žiaroviek až po povinný home office v pondelky a piatky – aj toto sú nápady štátu, ako ušetriť energie. Zatiaľ nejde o finálne rozhodnutie, rokovať o tom bude vláda.

Analytici ministerstva životného prostredia pripravili zoznam opatrení, ako šetriť v čase energetickej krízy. Denník N má k dispozícii pracovný dokument opatrení, ktoré sú určené iba pre verejné budovy. Ide napríklad o ministerstvá, úrady a inštitúcie, ale aj školy či zariadenia sociálnych služieb.

Nejde o finálny zoznam opatrení, ale iba o návrhy, z ktorých si vláda môže vyberať, upozorňuje rezort životného prostredia. V stredu budú o návrhoch rokovať ministri, predstaviť by ich mal premiér Eduard Heger.

Analytici navrhujú šetriť energiou vo verejných budovách rôzne – od ráznejších riešení ako povinný home office až po tie najjednoduchšie, ako sú úsporné LED žiarovky (zoznam opatrení na konci článku).

Zatváranie škôl je zlyhaním štátu, tvrdí Gröhling

Medzi najspornejšie opatrenie patrí šetrenie energiami obmedzením vyučovania v školách. V materiáli, ktorý má Denník N k dispozícii, sa navrhuje zatvorenie škôl každý

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Hegerova vláda

Školstvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie