Denník N

Začína sa súboj o kľúčový post predsedu ÚVO, polovica kandidátov nemá previerku

Kandidáti na post predsedu ÚVO: vľavo hore Ľubomír Kubička, vpravo hore Peter Kubovič, vľavo dole Tomáš Lepieš, vpravo dole Helena Polónyi. Foto - TASR
Kandidáti na post predsedu ÚVO: vľavo hore Ľubomír Kubička, vpravo hore Peter Kubovič, vľavo dole Tomáš Lepieš, vpravo dole Helena Polónyi. Foto – TASR
  • Hľadá sa nový predseda Úradu pre verejné obstarávanie.
  • Ide o kľúčový úrad, ktorý rozhoduje spory o štátnych zákazkách, preto je logicky terčom lobingu a musí byť nestranný.
  • Štyria kandidáti v pondelok odpovedali na otázky verejnosti, čaká ich ešte oficiálne vypočutie.
  • Polovica z nich zatiaľ nemá potrebnú bezpečnostnú previerku.

Štyria kandidáti, ktorí sa prihlásili do konkurzu o post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie, po prvý raz predstúpili pred verejnosť v spoločnej debate.

Peter Kubovič, Ľubomír Kubička, Tomáš Lepieš a Helena Polónyi prijali pozvanie na verejné vypočutie od americkej obchodnej komory, Slovensko.Digital a Nadácie Zastavme korupciu.

Kandidáti na post predsedu ÚVO

Peter Kubovič – na post predsedu ÚVO už kandidoval v roku 2011 a 2017, aktuálne je členom jeho odvolacej rady a špecialistom verejného obstarávania v Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave.

Ľubomír Kubička – aktuálne je členom odvolacej Rady ÚVO, pôsobí tiež na ministerstve vnútra. Predtým pracoval vo firme VO SK, kde administroval verejné obstarávania a pôsobil ako senior špecialista verejného obstarávania.

Helena Polónyi – sa venuje organizačnému a ekonomickému poradenstvu aj odbornému poradenstvu, lektorstvu a manažérstvu pre verejné obstarávanie.

Tomáš Lepieš – je dlhoročný pracovník Úradu pre verejné obstarávanie, od roku 2018 je riaditeľom odboru dohľadu.

Kto povedie úrad, je mimoriadne dôležité. ÚVO prakticky rozhoduje spory o štátnych zákazkách. Je tak logickým terčom tlaku a lobingu, a

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Verejné obstarávanie

Ekonomika

Teraz najčítanejšie