Denník N

Štatistici odhadujú prepad úrody repy o viac ako tretinu. Cukrovary sú optimistickejšie. Domáceho cukru má byť dosť

Biely cukor. Foto - TASR/AP
Biely cukor. Foto – TASR/AP
  • Domáce cukrovary odhadujú oveľa menší prepad úrody cukrovej repy ako štatistický úrad. Uisťujú, že cukru by mal byť dostatok.
  • Aby mohla repa ešte dorásť, cukrovary odkladajú jej vyorávanie a spracovanie na neskorší čas.
  • Cukor zatiaľ nepatrí k potravinám s najvyšším rastom cien, i keď jeho výroba je spomedzi všetkých domácich potravinárskych odvetví najnáročnejšia na spotrebu zemného plynu.

Štatistický úrad SR v auguste odhadol, že na jeseň Slovensko pozberá až o polovicu menej kukurice ako vlani. Okrem nej však tohtoročné suchá mali podľa štatistikov drasticky zredukovať aj úrodu cukrovej repy – až o 37 percent.

Vyhliadky na nedostatok kukurice spôsobili, že farmári už dlhšie veľa kráv na mlieko predávajú radšej na bitúnky, lebo pre ne nebudú mať dosť krmiva. Slabá úroda cukrovej repy, ktorá má podľa štatistikov medziročne spadnúť až o vyše pol milióna ton na tohtoročných 860-tisíc ton, je pre Slovensko o to nebezpečnejšia, že práve cukor je jednou z posledných základných potravín, v ktorej je ešte krajina sebestačná. Mäso, ovocie, zeleninu či víno sme už dávno nútení voziť z cudziny.

Tuzemské cukrovary sú však predsa len optimistickejšie ako štatistický úrad. Veria, že budú stále schopné pokryť ročnú slovenskú spotrebu odhadovanú na zhruba 170-tisíc ton.

„Nevidíme úrodu repy až tak čierne ako štatistici,“ uviedol pre Denník E Michal Abelovič, ktorý je predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom najväčšieho domáceho cukrovaru Považský cukor z Trenčianskej Teplej. „Vplyvom sucha síce príde k poklesom, no menej dramatickým, ako avizuje štatistický úrad.“

Prečo sú cukrovary stále optimistické

  • Odhady štatistického úradu sa

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie