Denník N

Kam sa bude na jeseň cestovať za málo peňazí? Hitom bude stredná a južná Európa, hovorí letenková spoločnosť Kiwi

Juraj Strieženec. Foto – archív Kiwi
Juraj Strieženec. Foto – archív Kiwi

Ľudia začnú na dovolenkách šetriť. Cestovať budú menej často alebo na kratší čas, komentuje prevádzkový riaditeľ letenkovej spoločnosti Kiwi.com Juraj Strieženec situáciu spôsobenú infláciou a energetickou krízou.

Firma Kiwi.com vznikla v Brne ako startup na predaj lacných leteniek a prepájanie letov. Ich obchodný model je však primárne postavený na predaji doplnkových služieb, rovnako ako to funguje v leteckých spoločnostiach.

Nízkonákladovkám síce zháňajú pasažierov, ale berú im zákazníkov, ktorí si cez nich môžu kúpiť ubytovanie či požičať auto. Ryanair ich už niekoľkokrát žaloval, súd však vždy vyhralo Kiwi.com.

Tento rok spoločnosť očakáva celkový objem predaných letov nad úrovňou dvoch miliárd eur. Za rok 2021 to bolo 1,2 miliardy. Kiwi.com patrí medzi významné firmy nielen týmito číslami, ale aj tým, že zamestnáva vyše 1500 ľudí.

Predstavu o veľkosti firmy ukazuje aj predaj pätinového podielu Jiřího Hlavenku americkému fondu General Atlantic v roku 2019 v prepočte za 40 miliónov eur, čo je aj na pomery českých startupov veľmi vysoké číslo.

Denne firma predá zhruba 50-tisíc sedadiel v lietadlách. Na jar tohto roku predali až 80-tisíc rezervácií za deň, keďže ľudia po pandémii nakupovali s veľkým predstihom.

Zároveň sa Kiwi.com stáva popredným svetovým hráčom na trhu s dátami o letoch. Sú jediným partnerom Googlu na vyhľadávanie leteniek.

Firma nedávno dostala 100-miliónovú investíciu od svetovej investičnej spoločnosti, ktorú nechce menovať. Otázka teda je, či sa startup pripravuje na exit.

Nielen Google Maps prichádzajú s ekologickejšou verziou. Firma pracuje na verzii prepojenia leteckej a vlakovej dopravy. „Chceme zákazníkom priniesť časové, cenové aj emisné porovnania týchto ciest,“ hovorí Strieženec.

Spoločnosť zároveň expanduje do Košíc. Tvrdia, že na východe Slovenska je mnoho šikovných vzdelaných ľudí. Podľa Striežencových slov sa Slováci z krajiny nesťahujú pre nedostatok zaujímavých pracovných pozícií. Mnohí Slováci pracujú pre Kiwi.com už teraz a viacerí z nich vrátane Strieženca sú v najvyššom vedení.

V článku sa dočítate:

  • ktoré destinácie budú najlacnejšie počas jesene 2022,
  • ako sa zmenilo spotrebiteľské správanie cestovateľov po pandémii,
  • kedy je najvýhodnejšie kupovať letenky na leto,
  • ktoré letiská vyžadujú vytlačenú letenku, nielen QR kód z telefónu,
  • aký vplyv bude mať energetická kríza a inflácia na cestovanie.

Do ktorých destinácií budú najlacnejšie letenky počas tejto jesene?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Doprava

Firmy

Startupy

Technológie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie