Denník N

Úroky na hypotéky by sa mohli v budúcom roku ustáliť okolo 3,5 %, hovorí hlavný ekonóm Tatra banky

Foto - archív R. Pregu
Foto – archív R. Pregu

Hlavný ekonóm Tatra banky Róbert Prega predpokladá, že Európska centrálna banka (ECB) zvýši do konca marca 2023 svoju kľúčovú sadzbu z aktuálnych 1,25 percenta na 2,5 percenta. To by znamenalo, že úročenie hypoték v najbližších mesiacoch stúpne asi o pol percentného bodu a mohlo by sa ustáliť niekde okolo 3,5 percenta.

Prega spolu so svojím analytickým tímom očakáva, že inflácia bude aj v roku 2023 dvojciferná, a je len malá pravdepodobnosť, že by ceny rástli predsa len pomalšie. „Nárast cien plynu, elektriny a tepla by musel byť veľmi silno limitovaný, ale nečakám, že vláda pôjde až do takého prudkého zmrazenia cien energií.“

Predpokladáte, že ECB zvýši do konca marca 2023 svoj kľúčový úrok na 2,5 percenta. Prečo si myslíte, že až na takú úroveň?

Vidíme, že aj ECB vývoj inflácie reálne prekvapil a zvýšila svoje prognózy. Od začiatku bolo zjavné, že inflácia je ťahaná energiami a nákladovými faktormi. Ale to obdobie bolo dlhšie a silnejšie, ako sme si mysleli. ECB sa obáva toho, že si ekonomické subjekty budú myslieť, že inflácia zostane nad inflačným cieľom dlhší čas a že tým riskuje svoju kredibilitu. Vidíme, že vyjadrenia členov ECB sa v krátkom čase zmenili a uvedomujú si dôležitosť svojho mandátu. Nakoniec aj v júli, aj v septembri zvýšili sadzby viac, ako pôvodne avizovali. Potrebujú vyslať signál aj finančným trhom, že ich protiinflačný mandát je silný a sú ochotní zastaviť infláciu aj za cenu negatívneho dosahu na vývoj ekonomiky.

Čo to znamená pre úroky na hypotéky? Ako sa v ďalších mesiacoch zvýšia?

Treba povedať, že predpokladané zvýšenie kľúčovej sadzby ECB na 2,5 % je už skôr na spodnom limite očakávaní.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Inflácia

Investovanie a úvery

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie