Denník N

Zo sveta technológií: Kiwi otvára pobočku v Košiciach, populárna kryptomena bude ekologická a Heger dá 300-tisíc na popularizáciu vedy

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

Prinášame krátky súhrn toho najzaujímavejšieho zo sveta technologických firiem za posledný týždeň.

  • Príchod letenkovej spoločnosti Kiwi do Košíc pomôže technologickému ekosystému na východe.
  • Druhá najpopulárnejšia kryptomena ether prechádza na systém, ktorý spotrebuje výrazne menej elektriny ako doteraz.
  • Eset, najvýznamnejšia slovenská IT spoločnosť, oslavuje 30. narodeniny.
  • Premiér Heger zo svojej rezervy prispeje na vedu 300-tisíc eurami.
  • Výrobca elektromobilov Tesla expanduje v Európe aj Ázii.

1. Príchod Kiwi do Košíc pomôže technologickému podhubiu na východe

Česko-slovenská firma Kiwi na vyhľadávanie a predaj lacných leteniek a doplnkových služieb sa po Brne, Prahe, Bratislave presúva aj do Košíc. Tvrdia, že na východe Slovenska je mnoho šikovných a vzdelaných ľudí – hlavne po krachu spoločnosti Wirecard.

Ide o jednu z najúspešnejších firiem v regióne. Momentálne má viac ako 1500 zamestnancov a za tento rok očakáva celkový objem predaných letov nad úrovňou dvoch miliárd eur. V roku 2021 to bolo 1,2 miliardy.

Ak by spoločnosť Kiwi sídlila na Slovensku, patrila by podľa prevádzkového riaditeľa Juraja Strieženca medzi desať najzárobkovejších spoločností. Letecké spoločnosti ju často nemajú v láske, pretože im berie zákazníkov, ktorí si kupujú doplnkové služby cez česko-slovenskú platformu. Ryanair ju už niekoľkokrát žaloval, Kiwi však súdy vyhrala.

Zároveň sa Kiwi stáva popredným svetovým hráčom na trhu s dátami o letoch. Je jediným partnerom Googlu na vyhľadávanie leteniek.

Viac o Kiwi či lacných letenkách: Aké sú lacné letecké destinácie pre túto jeseň? Ceny leteniek sa rýchlo menia, hovorí spoločnosť Kiwi (Karolína Kiripolská)


2. Ether chce byť ekologická kryptomena 

Druhá najväčšia kryptoplatforma Ethereum spúšťa systém, ktorého fungovanie bude vyžadovať o 99,95 percenta menej elektrickej energie ako doteraz. Zmena sa týka spôsobu „Proof-of-Work“ (PoW) na „Proof of Stake“ (PoS). Predtým používateľ platobného systému dokazoval hodnotu platobného prostriedku pomocou vynaloženej práce, dnes preukazuje vlastníctvo cez hlasovanie.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Startupy

Technológie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie