Denník N

Vláda si schválila väčšiu moc nad dodávkami a cenami energií. Čo to pre vás znamená?

Minister hospodárstva Karel Hirman si nie je istý, či je pre Slovensko získanie novej baterkárne Volswagenu naozaj výhodné. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister hospodárstva Karel Hirman si nie je istý, či je pre Slovensko získanie novej baterkárne Volswagenu naozaj výhodné. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Po novom bude môcť vláda vyhlásiť stav núdze aj v situácii, keď budú ceny energií neznesiteľne vysoké. Dnes to môže urobiť, len keď ich je nedostatok. 
  • Stav núdze jej napríklad umožní prikázať firmám, komu a za aké ceny majú dodávať elektrinu a plyn a komu majú dodávky obmedziť. 
  • Má to byť plán B pre prípad, že sa Európska únia nedohodne na spoločnom riešení.
  • Kabinet v novom zložení iba doťahuje kroky, ktoré už chystal exminister Richard Sulík. Schváliť zmeny zákonov musí ešte parlament.

Vláda v novom zložení schválila prvé opatrenia proti vysokým cenám elektriny a plynu. Ide o zmeny zákonov, ktoré jej umožnia jednoduchšie vyhlásiť stav núdze. Vďaka tomu by mala mať vláda možnosť prikázať firmám, komu a za koľko majú dodávať energie.

Návrhy ešte musí odhlasovať parlament, ktorý by mal o nich rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Je to dôležitý krok vzhľadom na vážnosť situácie a aktuálny vývoj cien na trhoch. Výhľad na ďalšie mesiace sa dnešným dňom vzhľadom na hroziacu eskaláciu konfliktu na Ukrajine zhoršil.

Schválené zákony nie sú prelomové, keďže na nich začal pracovať ešte bývalý minister hospodárstva Richard Sulík. No aj kontinuita je dobrou správou.

Dôležité však budú ďalšie kroky. Vláda chápe núdzový stav ako plán B pre prípad, že sa členské štáty EÚ nedohodnú na spoločných cenových stropoch. Pre takýto prípad si členské štáty pripravujú svoje vlastné riešenia, ktoré by však zrejme znamenali rozpad spoločného trhu. Medzi prvými ich pripravili Česi, ktorých riešenie je inšpiráciou aj pre slovenského ministra hospodárstva Karla Hirmana. „V Česku prijali systémové riešenie, ktorému sa budeme takmer určite blížiť aj u nás,“ povedal minulý týždeň.

Núdzový stav by štátu umožnil zaviesť svoje vlastné cenové stropy – firmám by mohol prikázať, koho majú zásobovať a za akú cenu a komu majú dodávky energií obmedziť. Tieto stropy by nad rámec domácností pomohli ďalším skupinám zákazníkov, napríklad nemocniciam, mestám a obciam či ďalším domácnostiam, ktoré sú napojené na centrálne zásobovanie teplom.

Otvorená je stále možnosť kompenzácií pre podniky, na ktorú čakajú najväčší spotrebitelia, ako napríklad Duslo.

Minister práce Milan Krajniak zase pripravuje kompenzácie pre zraniteľných obyvateľov.

Aké vyhliadky teda majú jednotlivé typy domácností, samosprávy a podniky?

Ako sú na tom domácnosti

Čo sa týka cien elektriny, tu už má štát podpísanú dohodu so Slovenskými elektrárňami,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Hegerova vláda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie