Denník N

Lunterovci lákajú chýbajúcich lekárov: Všetko zaplatíme, vybavíme byrokraciu a vy budete len liečiť

Pediatrov je kriticky málo. Ilustračné foto – TASR
Pediatrov je kriticky málo. Ilustračné foto – TASR

Banskobystrický kraj oznámil mesiac pred voľbami projekt na prilákanie všeobecných lekárov a pediatrov. Núkajú im plat 3200 eur, ambulanciu, sestru a aj príspevok na bývanie.

Vidieť to na celom Slovensku – pediatri aj všeobecní lekári pre dospelých starnú a je ich veľmi málo. A mladí lekári si neotvárajú ambulancie v regiónoch, ale namiesto toho odchádzajú za hranice alebo skôr do nemocníc.

Na Slovensku chýba 400 všeobecných lekárov pre dospelých a 223 primárnych pediatrov. Priemerný vek všeobecných lekárov pre dospelých je 57 rokov a pediatrov ešte o dva roky vyšší. Najstarší majú vyše 90 rokov.

Poslanci banskobystrickej župy teraz mesiac pred župnými a komunálnymi voľbami schválili stratégiu na nábor chýbajúcich lekárov – hoci to nie je v krajských kompetenciách. Lekárov zamestnajú, zaplatia, poskytnú vybavenú ambulanciu aj so zdravotnou sestrou a pridávajú zamestnanecké benefity, ako je ubytovanie alebo príspevok naň, auto a telefón.

V župe chýba 47 všeobecných lekárov pre dospelých, 30 pediatrov a 39 špecialistov. Zo špecialistov sú nedostatkoví najmä oční lekári, detskí psychiatri či neurológovia.

Ondrej Lunter, banskobystrický vicežupan, už na konci uplynulého roka prognózoval, že do piatich až desiatich rokov hrozí kolaps siete. Teraz Ondrej Lunter po svojom otcovi Jánovi kandiduje za župana.

V okrese Banská Štiavnica vypadla polovica praktických lekárov

„Dlhodobo upozorňujeme

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Komunálne a župné voľby 2022

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie