Denník N

Konkurencieschopnosť je o spolupráci, nie o boji

Konkurencieschopnosť už nie je tou politickou sexi témou, ako bola pred pár rokmi.

Autor je analytik INESS

Pred časom vydala Svetová banka nové hodnotenie konkurencieschopnosti 189 svetových ekonomík. Slovensko skončilo na slušnom 29. mieste. Pomohla mu najmä elektronizácia vykazovania DPH, no v oblastiach ako jednoduchosť platenia daní, či ochrana investorov, dlhodobo výrazne zaostávame.

Hlbšiu analýzu výsledkov nakoniec zvládnu čitatelia aj sami. Bodovanie jednotlivých kategórií v hodnotení a aj to, prečo boli tieto body (ne)priradené, nájdete prehľadne na stránkach projektu Doing Business Svetovej banky. Poďme si miesto čísel radšej trocha zafilozofovať.

Má naháňanie sa za vyššou konkurencieschopnosťou nejaký zmysel? Je to také nepekné slovo, evokuje akýsi zápas v aréne, kde slabší gladiátori končia pod nohami tých silnejších. Možno, keby sa krajiny prestali navzájom naháňať vo zvyšovaní konkurencieschopnosti, bolo by viac pokoja a lásky.

Avšak paradoxne, ekonomická konkurencieschopnosť nie je o schopnosti byť lepší v boji, ale byť lepší v spolupráci a v spĺňaní túžob iných. Ekonomické hodnoty vznikajú najmä vzájomnou interakciou ľudí, ktorí si vymieňajú statky.

Aby sa vymieňalo jednoduchšie

Pod tým si netreba predstaviť len výmenu v štýle vianočných trhov,či londýnsku burzu. Je to aj kopáč Fero, ktorý mení švihy lopatou za spotrebný kôš párkov, piva a satelitnej televízie, alebo skupina jadrových fyzikov, vymieňajúcich si produkty v podobe technických riešení rôznych problémov. V takejto výmene sú niektoré produkty žiadanejšie a niektoré menej. Túžba po šťavnatom burgri býva väčšia ako po nahnitom zemiaku.

Ekonomická konkurencieschopnosť nám hovorí o tom, či takúto výmenu dokážeme uskutočniť a ako hladko nám pôjde. Lepšie vzdelanie, infraštruktúra či menej byrokracie znamenajú len to, že ekonomickí agenti v tej krajine dokážu vyrobiť žiadanejšie produkty vo väčších množstvách a s obetovaním menšieho množstva zdrojov.

To znamená viac statkov (bohatstva) nielen v krajine s vyššou konkurencieschopnosťou, ale keďže tieto statky sa následne dostanú na svetový trh, tak sú k dispozícii aj krajinám s nižšou konkurencieschopnosťou. Zvyšovanie konkurencieschopnosti jednej krajiny môže meniť relatívne pomery bohatstva vo svete, no zároveň zvyšuje celosvetové bohatstvo ako také.

Experti strán predstavia programy

Konkurencieschopnosť už nie je tou politickou sexi témou, ako bola pred pár rokmi. No neustále zlepšovanie ekonomickej situácie je nevyhnutným znakom každej zdravej spoločnosti.

Aj za pomoci zahraničných expertov pripomenieme slovenským politikom existenciu predvolebných ekonomických tém na konferencii Konkurencieschopnosť: Slovo bez obsahu?, ktorá sa uskutoční už túto stredu v Bratislave.

Následne sa na nej predstavia zástupcovia všetkých väčších politických strán. Budú prezentovať svoje povolebné plány pre slovenskú ekonomiku, ale aj odpovedať na otázky vás – divákov.

Denník N je mediálny partner konferencie
Konkurencieschopnosť: Slovo bez obsahu?

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie