Denník N

Minister Hirman: Také cunami, čo sa na nás zvonku valí, tu od druhej svetovej vojny nebolo

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Nový minister hospodárstva Karel Hirman očakáva, že za vládne opatrenia proti vysokým cenám energií budú hlasovať aj poslanci SaS.

Politikom zo všetkých „demokratických” strán v rozhovore s Denníkom E pripomína, že bez ohľadu na stranícku príslušnosť tu máme všetci „svoju rodinu, fabriky, susedov”.  Energetická kríza je takou veľkou hrozbou pre celú krajinu, že prijatie opatrení je podľa neho nevyhnutné, aby bola zachovaná demokracia a bezpečnosť.

„Ak pôjde o rozumný návrh, ktorý niečo zlepší, tak sa s ním viem po vecnej diskusii na výbore stotožniť, nech príde od ktoréhokoľvek poslanca,” hovorí. „Pri hlasovaní v parlamente zase očakávam zodpovedný prístup demokratických strán, teda aj od bývalej koalície cez dočasnú opozíciu a raz zase možno budúcu koalíciu.”

Hirman tvrdí, že zatiaľ „nie je uzavretá otázka”, či bude na získanie zlacnenej elektriny na budúci rok potrebné ušetriť pätnásť percent zo spotreby v minulosti alebo oproti priemeru v tarifných skupinách. K doteraz navrhnutým opatreniam pre domácnosti podľa neho pribudnú aj kroky na pomoc samosprávam a verejným inštitúciám.

Priemyselným firmám, ktoré takisto žiadajú pomoc, pripomína, že sú medzi nimi aj také, ktoré si dokázali aj v dnešnej situácii zabezpečiť výhodné kontrakty na energie.

„Ak to zvládli ony, tak je legitímna otázka, prečo nie aj ostatní,” hovorí.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • ako vyzeral jeho pohovor na miesto ministra hospodárstva a aké podmienky si na ňom kládol;
  • či je pre neho problém, ak budú opatrenia na boj s energetickou krízou prechádzať len vďaka hlasom fašistov, ex-kotlebovcov a tarabovcov;
  • prečo je vedený vo zväzkoch ŠtB ako dôverník;
  • ako by mala byť rozdelená zlacnená elektrina pre domácnosti a ako sa má počítať, koľko majú usporiť;
  • koľko elektriny predali Slovenské elektrárne do zahraničia.
Noví ministri Viliam Karas, Karel Hirman a Rastislav Káčer s premiérom Hegerom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aké podmienky ste si dali, keď ste súhlasili, že sa stanete ministrom? Bola medzi tými podmienkami aj autonómnosť vašich rozhodnutí na Igorovi Matovičovi? 

Na takto formulovanú otázku jednoznačná odpoveď – nie.

Aké podmienky ste si dali, pretože si myslím, že všetci ľudia, ktorí berú takéto miesta, si nejaký typ podmienok dajú, aké to boli? 

Nazval by som to rozhovorom. Moja prvá podmienka bola

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Hegerova vláda

Karel Hirman

Plynová kríza

Priemysel

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie