Denník N

O dva roky čakám veľké pohyby na trhu, časť ľudí nemusí vyšší úrok ustáť, hovorí odborník na hypotéky Molnár

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Hypotekárny špecialista Slavomír Molnár hovorí, že dopyt po hypotékach ďalej klesá a oproti jari sa znížil približne o polovicu, možno až o dve tretiny. V čase najväčšieho boomu v marci sa žiadosti v bankách schvaľovali aj niekoľko týždňov, v súčasnosti ich často stihnú vybaviť aj za pár hodín.

Hypotéku si teraz pre vyššie úroky berú skôr občania s vyššími príjmami, no záujem o väčšie hypotéky klesá. Zvýšil sa aj počet menších úverov na rekonštrukciu bývania.

V rozhovore ďalej vysvetľuje:

  • na aké obdobie si ľudia najčastejšie fixujú úrok na hypotéku;
  • či je ešte záujem o refinancovanie hypoték a či pritom banky nanovo zisťujú príjem klienta;
  • či sa sprísnili podmienky úverov na výstavbu.

Keď banky začali ešte na jar dvíhať úroky na hypotéky, mnoho ľudí nestihlo zareagovať a zafixovať si nižšie úroky. Ako sa nakoniec zariadili?

Rôzne. Niektorí klienti, ktorým sa čoskoro skončí fixácia alebo ešte pôvodný štátny príspevok pre mladých, si dali schváliť hypotéku v novej banke, ale čerpať ju budú až o pár mesiacov, keďže teraz majú ešte výhodnejšie podmienky ako na novej hypotéke. Niektorí preferovali refinancovanie s okamžitým čerpaním. U niektorých sme skúšali aj reštarty hypoték, čiže len zmeniť fixáciu a úrok v aktuálnej banke, ale klient tým už aktuálne lepší úrok nezíska. V najväčších bankách sa dajú úroky zjednávať už len za predpokladu cross-sellu (kúpy ďalších produktov – pozn. red.), pričom banky preferujú hlavne životné poistenie.

O koľko je potom úrok na hypotéku výhodnejší?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Reality

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie