Denník N

Prečo Nemci a Francúzi znárodňujú veľkú energetiku a v prípade Slovenských elektrární je to zlý nápad

Foto - TASR/DPA
Foto – TASR/DPA

Nemecko znárodní energetického obra Uniper v najväčšej záchrannej akcii v histórii. Vyvlastňuje aj francúzska vláda, ktorá ponúkla za akcie menšinového vlastníka Électricité de France (EDF) o polovicu viac, ako je ich hodnota na burze.

Otázka znárodnenia energetického podniku nie je zriedkavá ani v slovenskej politickej debate. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) začiatkom septembra vyzýval, aby Slovensko znárodnilo aj Slovenské elektrárne. Ich šéf Branislav Strýček však varuje, že sú najzadlženejšou energetickou firmou v Európe.

Prečo Uniper potrebuje zachrániť

Nemecký Uniper je najväčším dovozcom ruského plynu do Nemecka a sprostredkúva vyše tretinu nemeckého zemného plynu. Na pochopenie jeho problémov sa musíme pozrieť do nedávnej histórie.

V roku 2016 už bolo jasné, že nemecká energetika musí smerovať k mixu, ktorému dominujú obnoviteľné zdroje. S touto perspektívou vtedajší vlastník E.on do Uniperu presunul všetky aktíva, ktoré smrdeli dymom a starou érou fosílnych palív, a predal ich spoločnosti Fortum. V nej väčšinu akcií vlastní Fínsko.

Úlohou Uniperu malo byť, aby z uhoľných elektrární vyťažil, čo sa dá, pred ich zatvorením, aj keď spoločnosti patrí aj časť vodných a jadrových elektrární vo Švédsku. Firme tak neostalo takmer nič lepšie ako nakupovať čo najlacnejší plyn z Ruska a vytvárať zisk z predaja v Nemecku. Tento biznisplán však nerátal s tým, že Rusko rozpúta vojnu na Ukrajine a že v nejakom momente sa dokonca dodávky plynu do Nemecka úplne stopnú, tak ako sa to stalo koncom augusta. Vtedy Gazprom oznámil pôvodne trojdňovú odstávku poslednej funkčnej turbíny plynovodu Nord Stream 1. Odstávka však trvá doteraz.

Uniper teda predal dopredu lacný plyn spotrebiteľom, lenže

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Nemecká ekonomika

Plynová kríza

Plynovod Nord Stream

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie