Denník N

Vyzerá to na sabotáž, vinník neznámy. Plyn z plynovodov Nord Stream uniká na troch miestach

Loď pri plynovode Nord Stream 2 v roku 2018. Foto - TASR/AP
Loď pri plynovode Nord Stream 2 v roku 2018. Foto – TASR/AP

Únik plynu z plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ktoré sú odstavené, zrejme nebude náhoda.

Dánsky ostrov Bornholm má asi 600 štvorcových kilometrov a nachádza sa v Baltickom mori neďaleko Švédska. Loď, ktorá sa v pondelok o ôsmej večer plavila severne od tohto ostrova, zbadala na radare niečo zvláštne. Informovala o tom švédske úrady.

Tie v utorok ráno potvrdili, že pri ostrove dochádza k úniku plynu z momentálne odstaveného plynovodu Nord Stream 1. Ide celkovo o dva úniky na dvoch miestach.

Zistili to len niekoľko hodín po tom, ako Dáni informovali o úniku plynu aj z plynovodu Nord Stream 2 južne od ostrova.

Ani jeden z plynovodov nie je v prevádzke. Kým Nord Stream 2 Nemci nikdy nespustili (začiatok prevádzky zastavili pár dní pred ruskou inváziou na Ukrajinu ako reakciu na to, že Moskva uznala separatistickú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku), plyn cez starší Nord Stream 1 nejde od konca augusta. Ruská spoločnosť Gazprom zatiahla kohútik s argumentom o technických problémoch, neskôr však Rusi priznali, že nepôjde, kým budú zavedené sankcie.

V plynovodoch, ktoré idú zo severu Ruska do Nemecka cez Baltické more, je však stále plyn. V Nord Streame 2 je ho podľa Reuters napumpovaných 117 miliónov kubických metrov.

Respektíve bolo. Nemci potvrdili, že tlak v tomto plynovode klesol zo 105 na 7 barov. Médiá neskôr písali, že tlak v Nord Streame 1 je na nule. Plyn sa dá z plynovodu stiahnuť aj cielene, no trvá to oveľa dlhšie a takýto rýchly pokles tlaku plynu znamená, že plyn uniká.

„Poškodenie, ktoré sa objavilo v jeden deň na troch miestach podmorského plynovodu systému Nord Stream, je bezprecedentné. Nie je ešte možné odhadnúť čas obnovy infraštruktúry plynovej prepravy,“ uviedla v stanovisku akciová spoločnosť Nord Stream AG so sídlom vo švajčiarskom Zugu, ktorá je majiteľom a operátorom oboch plynovodov.

„Je skoro na závery, ale ide o mimoriadnu situáciu. Dochádza k trom únikom, preto je ťažké predstaviť si, že by to mohla byť náhoda,“ povedala dánska premiérka Mette Frederiksen.

Únik plynu z plynovodov Nord Stream. Oblasť má priemer asi kilometer. Zdroj – dánske ministerstvo obrany/Politiken

Čo znamená únik plynu

Ako povedal šéf Dánskeho energetického úradu Kristoffer Böttzauw, k únikom zemného plynu z plynovodov dochádza veľmi zriedkavo. Oblasť v dĺžke 5 námorných míľ označili Dáni za uzavretú pre lode, rovnako tak zakázali letieť lietadlám nad touto oblasťou nižšie ako tisíc metrov nad morom.

„Únik je nebezpečný, navigácia je zakázaná,“ uvádza vo varovaní Dánsky námorný úrad.

Kým pri úniku ropy sa do mora dostane ropná škvrna, ktorá škodí životnému prostrediu, v prípade úniku zemného plynu ide

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plynová kríza

Plynovod Nord Stream

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie