Denník N

V akciách by mali mať dôchodkové úspory aj 54-roční a starší, hovorí Šebo z plánu obnovy

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Do konca roka majú prejsť veľké zmeny v prvom a druhom dôchodkovom pilieri. Medzi hlavnými cieľmi sú vyššie dôchodky z druhého piliera a udržateľnosť penzijného systému.
  • Obe reformy ministra práce Milana Krajniaka sú v parlamente. Slovensko ich musí zaviesť, ak chce čerpať peniaze z plánu obnovy. 
  • Ekonóm plánu obnovy Ján Šebo v nich vidí niekoľko problémov, napríklad neférové podmienky odchodu do predčasného dôchodku a snahu vlády ponechať starších sporiteľov v málo výnosných dlhopisových fondoch.

Ekonóm Ján Šebo z tímu plánu obnovy dozerá na to, ako vláda plní svoje záväzky v oblasti dôchodkového systému. Vláda plánuje do konca roka presadiť veľké zmeny v prvom a druhom dôchodkovom pilieri, návrhy ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) sú v parlamente. K týmto zmenám sa zaviazala aj v pláne obnovy, čo je program EÚ, ktorý má prostredníctvom reforiem a investícií naštartovať európsku ekonomiku narušenú pandémiou. Slovensko má z plánu obnovy získať zhruba 6 miliárd eur.

Jedným zo základných cieľov je, aby sa čo najviac sporiteľov presunulo do výnosnejších akciových a indexových fondov.

Šebo hovorí, že niektoré zmeny v navrhnutých zákonoch treba ešte upraviť, napríklad to, pre koho má platiť predvolená sporiaca stratégia. Podľa vládneho návrhu sa nemá týkať ľudí starších ako 54 rokov, no podľa plánu obnovy by sa mala postupne zaviesť aj pre nich. Ak si sporia dlhé roky iba v dlhopisoch, je vysoká pravdepodobnosť, že ich dvojpilierový dôchodok bude nižší, ako by bol nekrátený dôchodok z prvého piliera.

Problematické sú aj zmeny, ktoré sa týkajú predčasného dôchodku. Podľa návrhu môžete ísť do penzie aj vtedy, ak

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Investovanie a úvery

Plán obnovy EÚ

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie