Denník N

Zatepliť, vymeniť kotol alebo spotrebiče? Domácnosti hľadajú spôsoby, ako ušetriť

Foto – Dominik Kurina/Dobrý Interiér
Foto – Dominik Kurina/Dobrý Interiér

Ceny energií stúpajú. Hoci dnes nevieme, ako ich štát zastropuje, je jasné, že domácnosti ich nárast na svojich účtoch pocítia.

Na siedmich príkladoch domácností našich čitateľov sme zosumarizovali rady, ako na energiách môžu ušetriť tí, ktorí bývajú v byte alebo v rodinnom dome. Úspory hľadá Marek Tomeš, odborník na obnoviteľné zdroje v Západoslovenskej energetike, a energetický poradca Andrej Šimo.

Riešime úspory v týchto domácnostiach:

  1. Starý nezateplený rodinný dom postavený v roku 1970, vykurovaný 30-ročným elektrickým kotlom.
  2. Šesťročný zateplený dom, v ktorom býva rodina s dieťaťom. Všetko funguje na elektrinu, spotrebiče sú úsporné.
  3. Dvojčlenná domácnosť v dvojizbovom byte. Kúri, zohrieva vodu a aj varí pomocou vlastného plynového kotla.
  4. Trojčlenná rodina (rodič a 2 dospelé deti) bývajúca v zateplenom rodinnom dome kúri plynovým kotlom.
  5. Jednočlenná domácnosť v malom dvojizbovom byte. Elektrinu používa iba na spotrebiče, varí na plyne.
  6. Štvorčlenná domácnosť (dvaja dospelí a dve deti vo veku do 10 rokov) býva v päťročnom dome, používa len elektrinu.
  7. Domácnosť dôchodcov v starom nezateplenom rodinnom dome.

1. Ako šetriť v starej komunistickej „kocke“

Bývame v starej „komunistickej kocke“ z roku 1970. Máme novú úspornú chladničku, ktorú sme kupovali, keď sme sa sem pred dvoma rokmi nasťahovali. Máme moderný televízor, práčku a sušičku, ktorú používame len na sušenie oblečenia môjho syna vzhľadom na jeho kožné problémy. Nemáme ani počítač, ani klimatizáciu. Zbytočne nesvietime, všade máme LED žiarovky. Ideme kompletne vymeniť kúrenie. Namiesto 30-ročného elektrického kotla a bojlera dávame nový kotol, ktorý má v sebe bojler. Ako ešte môžem šetriť, aby som znížil spotrebu elektriny? V dome bývame štyria (2 dospelí, 4-mesačná dcéra a 2-ročný syn).

„Ak dom nie je zateplený, tak odporúčame zatepliť strechu, obvodové steny, vymeniť okná, potenciálne zatepliť strop pivnice a základy,“ radí Marek Tomeš.

Ak sa v prípade kúrenia bavíme o elektrine, dáva zmysel skôr tepelné čerpadlo ako elektrokotol. Dôležitý je aj rozsah rekonštrukcie, či sa vymenia radiátory za podlahové teplovodné kúrenie alebo radiátory zostanú. Na strechu by sa určite zmestilo nejaké solárne riešenie, teda buď fotovoltika, alebo solárne kolektory na ohrev teplej úžitkovej vody. Šírka úsporných opatrení závisí aj od toho, koľko peňazí môže táto domácnosť do opatrení investovať. Usporiť 15 percent elektriny niektorým zo spomínaných opatrení určite nebude problém.

Obnova domu zo 70. rokov v Šali od architekta Róberta Bakytu. Foto – Matej Hakár

2. Nový dom, kde je všetko na elektrinu

Trojčlenná domácnosť (dvaja dospelí a dieťa) býva v päťročnom rodinnom dome. Je zateplený. Domácnosť varí, zohrieva vodu a aj vykuruje elektrinou. Ročne spotrebuje 11-tisíc kWh. Spotrebiče sú najviac päťročné. Kde

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie