Denník N

Slovnaft sa ruskej ropy úplne nezriekne. Pomieša ju s inou ropou a bude veriť, že mu to Brusel nestopne – hovorí jeho šéf

Generálny riaditeľ Slovnaftu Marek Senkovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Generálny riaditeľ Slovnaftu Marek Senkovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenská rafinéria Slovnaft sa musí s embargom na ruskú ropu vyrovnať skôr, ako predpokladala. Namiesto trojročného odkladu musí stihnúť prebudovanie fabriky na iné typy ropy do konca budúceho roka. Odvtedy už bude môcť palivá z ruskej ropy predávať iba na domácom trhu, čo je pre exportne zameranú firmu nevýhodné.

Od leta tak experti Slovnaftu horúčkovito hľadali riešenia, ako si zmenami svojej výroby môžu udržať nielen biznis, ale aj odvrátiť hrozbu nedostatku palív v celej strednej Európe.

Generálny riaditeľ Slovnaftu Marek Senkovič Denníku E osvetľuje, ako napokon plánujú tento rébus vyriešiť a odstrániť súvisiace prekážky.

Reaguje aj na to, že ich chce vláda dodatočne zdaniť vzhľadom na zvýšené zisky zo spracovania ruskej ropy, ktorá je oproti iným druhom vzhľadom na sankcie lacnejšia.

Čo všetko sa ešte dočítate:

  • Prečo si rafinéria myslí, že aspoň v menšej miere môže naďalej využívať aj ruskú surovinu.
  • Odkiaľ Slovnaft bude voziť inú ropu.
  • Ako Slovnaft aj z inej ako ruskej ropy vyrobí rovnaké objemy nafty, ako to bolo doteraz.
  • Prečo Slovnaft aj napriek nástupu elektromobilov možno s výrobou palív dole vôbec nepôjde.
  • Prečo chce Slovnaft ísť aj do biznisu s odpadmi.
  • Ako fabrika zdvihla platy pre nebývalú infláciu.
  • Prečo maďarský MOL investuje do nových veľkých projektov radšej v Maďarsku ako na Slovensku.

Ako veľmi hektické sú od leta dni manažérov Slovnaftu?

Hektický život vo fabrike nemáme iba my manažéri, ale aj manažéri celej materskej skupiny MOL a stovky našich ľudí z nižších postov podniku. Mnoho kolegov muselo dať hlavy dokopy, aby našli riešenie, o ktorom sme do vojny na Ukrajine nikdy neuvažovali.

Najvyšší manažéri celej skupiny MOL vrátane mňa i pánov Világiho a Szaba od odobrenia embarga sedia k tejto téme na poradách krízového riadenia až trikrát do týždňa. Počas každého pondelka, stredy i piatka máme jeden míting ráno o ôsmej a ďalší ešte na obed. Voľakedy sme sa stretávali v takejto zostave iba občas kvôli novým projektom či dôležitým personálnym výberom. Teraz sme sa museli preorientovať na základné dennodenné veci, či a v akom množstve dokážeme pre rafinériu získať základnú surovinu.

My manažéri sme sa zo strategických rozhodnutí z úrovne vysoko nad zemou museli vrátiť takmer k zemi a lietame tak meter nad ňou.

Je finálne rozhodnutie Slovnaftu už také, že od januára 2024 budete spracovávať iba inú ako ruskú ropu? Alebo naďalej budete využívať aj surovinu z Ruska s tým, že vám predsa len postačuje na slušný biznis iba slovenský trh, keď z neho vytlačíte iných dovozcov, a tiež vaše prípadné vývozy mimo EÚ?

Určite sa prispôsobíme novej situácii. Vyvinieme maximálne úsilie, aby sme všetku novú legislatívu splnili. Ak bude embargo nastavené tak, ako je teraz, tak po roku 2023 budeme

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie