Denník N

Plynovody Nord Stream možno už nikdy neopravia. Európa sa začína báť o kritickú infraštruktúru

Snímka jedného z troch miest, kde v Baltickom mori uniká plyn. Foto - TASR/AP
Snímka jedného z troch miest, kde v Baltickom mori uniká plyn. Foto – TASR/AP

Plynovody sa podľa nemeckých médií už možno nikdy nebudú dať použiť, keďže sa do nich leje slaná voda.

Švédski seizmológovia zaznamenali v pondelok dva nezvyčajné výbuchy. Prvý v noci o 2.03 so silou 1,8 magnitúda, druhý o 19.04 večer so silou 2,03 magnitúda. Došlo k nim okolo dánskeho ostrova Bornholm neďaleko švédskeho pobrežia.

Práve tu od pondelka na troch miestach uniká plyn z plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2. Nejde o žiadne malé trhliny, ale o veľké diery. Veľmi pravdepodobne ich spôsobili práve explózie, ktorých prejavy zaznamenali vedci.

Ako povedal pre švédsku televíziu seizmológ Björn Lund, určite nešlo o zemetrasenie či zosun pôdy. “Môžete jasne vidieť, ako idú vlny od dna na povrch. Niet pochýb, že to bol výbuch,“ povedal.

„Pri takto veľkom uvoľnení energie nie je veľa iných vecí ako výbuch, ktoré by to mohli spôsobiť,“ povedal pre AFP aj seizmológ Peter Schmidt. Lund dodal, že podľa neho to mohla spôsobiť explózia so silou 100 kg TNT, možno viac.

Bola to sabotáž

Je veľmi pravdepodobné, že únik plynu v plynovodoch Nord Stream 1 a Nord Stream 2 bol cielenou sabotážou. Oba plynovody patria spoločnosti Nord Stream AG, kde má ruský plynárenský podnik Gazprom 51 percent.

Ani jeden z nich však pred incidentom nebol v prevádzke: v prípade Nord Stream 1 Rusi zatiahli kohútik na konci augusta, druhý pre vojnu na Ukrajine nikdy nespustili Nemci. Neočakávalo sa, že v najbližšej budúcnosti sa to nejako zmení.

V plynovodoch však bol natlakovaný plyn, ktorý stále uniká. Podľa Dánov bude trvať minimálne týždeň, kým únik zastavia.

Ako píše Tagesspiegel odvolávajúc sa na nemecké zdroje, oba plynovody budú zrejme navždy nepoužiteľné. „Ak sa rýchlo neopravia,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plynová kríza

Plynovod Nord Stream

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie