Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Ako zvládnuť povojnovú obnovu Ukrajiny

Ľudia odstraňujú trosky po ruskom útoku, ktorý zničil železničné depo v Charkive na Ukrajine. Foto - TASR/AP
Ľudia odstraňujú trosky po ruskom útoku, ktorý zničil železničné depo v Charkive na Ukrajine. Foto – TASR/AP

Minulý týždeň som na tomto mieste písal o tom, že hlavným zdrojom obnovy vojnou zničenej Ukrajiny by mohli byť zmrazené aktíva ruskej centrálnej banky, ktoré dosahujú výšku vyše 300 miliárd dolárov.

Dnes sa skúsme pozrieť na to, aký by mal byť mechanizmus použitia týchto prostriedkov (ale aj ďalších, najmä na potrebné investície) tak, aby boli investované efektívne a transparentne a aby v maximálnej miere prispeli nielen k obnove vojnou zničenej Ukrajiny, ale aby sa aj nestali zdrojom nestability a problémov vo vzťahoch medzi Západom a Ukrajinou.

V širšom slova zmysle pôjde o to, ako sa podarí vzájomne skĺbiť a koordinovať procesy potrebných reforiem, integrácie Ukrajiny do EÚ a efektívneho a transparentného riadenia povojnovej obnovy. V užšom slova zmysle pôjde najmä o koordináciu použitia obrovského množstva peňazí z ruských reparácií (kde by hlavným zdrojom mali byť zmrazené aktíva ruskej centrálnej banky), grantov a zvýhodnených pôžičiek od donorov (najmä USA, EÚ, ostatných západných krajín a medzinárodných finančných inštitúcií) a investícií od súkromných (najmä západných) investorov.

Ako sme už uviedli pred týždňom, Plán obnovy Ukrajiny počíta so 750 miliardami dolárov, ktoré by mali byť použité na povojnovú obnovu krajiny. Plán však nedáva odpoveď na jednoduchú, ale zásadnú otázku: ako presvedčiť donorov a investorov, že ich peniaze budú použité transparentne, efektívne a vo verejnom záujme (v prípade donorov) a ich investície budú požívať štandardnú ochranu vlastníckych práv, na akú sú zvyknutí doma (v prípade investorov).

Obavy zo zneužitia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie