Denník N

Imune preskladňovanie Matovičovho Sputnika nepomohlo. Do dlhov a strát sa ponára stále hlbšie

Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch. Foto - TASR
Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch. Foto – TASR
  • Najväčšia farmaceutická firma východného Slovenska Imuna Pharm Šarišské Michaľany sa ponára do čoraz vyšších strát a dlhov aj napriek tomu, že pre štát vlani preskladňovala ruskú vakcínu Sputnik a za minulých vlád získala veľa eurofondov.
  • Majitelia firmy hlásajú, že do problémov ich tlačia aj pohľadávky voči nemocniciam, no nové produkty by mohli podnik posunúť k lepším výsledkom.

Šarišskomichalianska Imuna Pharm, ktorá v minulosti vyrábala aj vakcíny či technologicky náročné lieky z krvnej plazmy, no dnes sa zameriava hlavne na infúzne roztoky, sa zosúva do finančných strát a dlhov voči štátu už dlhšie. Za vlaňajší rok sa však jej problémy zväčšili a straty aj dlhy jej výrazne narástli. A to aj napriek tomu, že práve táto firma vlani preskladňovala pre štát kontroverznú ruskú vakcínu proti koronavírusu Sputnik V, ktorú priviezol vtedajší premiér a súčasný minister financií za OĽaNO Igor Matovič proti vôli svojich vládnych partnerov, a tak rozdúchal vo vláde prvý veľký koaličný spor.

Spolumajiteľ Imuny Juraj Kamarás, ktorý ju vlastní so svojím dlhoročným biznisovým partnerom Ladislavom Krajňákom, pre Denník E hodnotí, že skladovanie Sputnika im finančne nijako nepomohlo.

Košický podnikateľ, ktorý so svojím partnerom patrí medzi dôležité postavy domáceho biznisu už od 90. rokov, takisto priznáva, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Očkovanie proti koronavírusu

Ekonomika

Teraz najčítanejšie