Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Aj Slovensko už volá po zastropovaní cien plynu dovážaného do EÚ

Eduard Heger a Karel Hirman. Foto - TASR
Eduard Heger a Karel Hirman. Foto – TASR

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk

  • Slovenská vláda zmenila názor, podporuje zastropovanie cien dovážaného plynu.
  • Členské štáty nesúhlasia s výrazným znižovaním pesticídov.
  • Eurokomisia chce zrýchliť ratifikáciu obchodných dohôd.

1. Aj Slovensko už volá po zastropovaní cien plynu dovážaného do EÚ

Pred tromi týždňami sa Slovensko postavilo proti zastropovaniu cien plynu. Podľa vtedajšieho štátneho tajomníka Karola Galeka by to viedlo k zastaveniu dodávok ruského plynu a k skokovému nárastu cien.

Pod novým ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom sa však Slovensko pridalo k ďalším 14 členským krajinám, ktoré Európsku komisiu vyzývajú, aby takýto návrh predstavila.

Rozdielom je, že tentoraz ide o zastropovanie cien plynu zo všetkých zdrojov, nielen toho ruského. A hoci má návrh výrazne väčšiu podporu členských štátov, Európska komisia ho odmietla. Portál Politico za tým vidí záujmy Nemecka.

O čo ide

Ceny energií sú stále témou číslo jeden. Plyn dosiahol posledný rekord koncom augusta. Odvtedy ceny klesali, keďže sa členským krajinám darilo plniť zásobníky. Poškodenie plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 však môže ceny znovu tlačiť nahor. Najmä preto, že v dôsledku pôsobenia slanej vody sa už možno nikdy nebudú dať opraviť.

Eurokomisia navrhla zastropovať ceny ruského plynu už v úvode septembra. Vtedy sa však za tento plán postavili iba štyri členské krajiny, proti bolo aj Slovensko. Jeden z argumentov bol, že dodávky z Ruska sú také nízke, že by ich zastropovanie veľa nezmenilo. Ďalší sa obávali, že by opatrenie ohrozilo aj to málo, čo prichádza.

Keďže šlo iba o ruský plyn, štáty to

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Ceny energií

Eduard Heger

Európska únia

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika

Teraz najčítanejšie