Denník N

Ako sme s dvadsaťeurovým meračom odhalili žrútov elektriny v domácnosti a znížili jej spotrebu o niekoľko percent

Koláž - N
Koláž – N

Návody na zníženie spotreby elektriny vychádzajú spravidla z priemerných hodnôt za jednotlivé spotrebiče. Každá domácnosť je však iná, jej členovia majú iné potreby aj zloženie spotrebičov.

Zvlášť pri takzvanej čiernej a kancelárskej technike (televízory, PC displeje, počítače a sieťové zariadenia) sa dá elektrina ušetriť nielen pri ich výmene za úspornejšie, ale aj zmenou nastavení. Za rok sa tak dá doslova len pár klikmi ušetriť niekoľko percent z celkovej spotreby domácností.

To pritom nie je vôbec málo. V prípade, že sa bude cena elektriny budúci rok účtovať podľa toho, či domácnosť šetrí, môže pár percent znamenať desiatky eur mesačne.

Elektroobchody už hlásia zvýšený záujem aj o inteligentné merače a zariadenia z kategórie „smart home”. Viaceré veľké reťazce Denníku E potvrdili, že skladové zásoby týchto prístrojov sa míňajú a dodávka nových môže byť do konca roka problematická.

Pomocou dvadsaťeurového merača na sledovanie spotreby sa dá za niekoľko dní zistiť napríklad to, aké náročné sú jednotlivé zariadenia v domácnosti na energie a ktoré nastavenia prinášajú najvyššiu úsporu.

Smart zásuvka. Foto N – Tomáš Grečko

Tento text ukazuje, ako na to v prípade dvojizbovej domácnosti s nízkymi energetickými nárokmi. Elektrinu nevyužíva na kúrenie ani ohrev vody a možnosti úspor pri chladničke, práčke a umývačke riadu sa už vyčerpali. Podstatnú časť spotreby ešte vytvárajú spotrebiče, ktoré sa využívajú na kancelársku prácu počas práce z domu a na zábavu.

Univerzálny recept na úsporu elektriny v tejto domácnosti neexistuje, zhodujú sa odborníci na úspory v článku Denníka E, ktorý analyzuje možnosti v siedmich typoch domácností. Vďaka informáciám z meračov sa v teste nižšie podarilo znížiť odber elektriny približne o 4 percentá celkovej ročnej spotreby v domácnosti.

Úspora by pritom mohla byť až 8 percent, ak by jej členovia prestali pracovať z domu, čo tvorí približne tretinu z ich celkového pracovného času.

Podľa čoho vybrať mer

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Reality

Technológie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie