Denník N

Prieskum: Voliči Smeru a Republiky sa najviac boja drahých energií, no ich šetrenie chcú bojkotovať

Celú zimu nechávame odostreté, aby náš byt pohltilo čo najviac slnečných lúčov. Sú zimy, počas ktorých vôbec nemusíme zapnúť radiátor, len si dáme tepláky alebo sveter, píše čitateľ Oliver popri ďalších tipoch na zníženie spotreby.

Na kúrení aj na elektrických spotrebičoch plánuje šetriť väčšina ľudí na Slovensku. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos, ktorá sa Slovákov pýtala na ich postoje k energetickej kríze.

Vysoké ceny podľa neho zhoršia finančnú situáciu viac ako polovice opýtaných a viacerých poženú do chudoby. Napriek tomu významná časť voličov Republiky a Smeru šetriť nebude a šetrenie chcú bojkotovať. Naopak, liberálnejšie strany SaS a PS s úsporami počítajú.

Aj keď ceny plynu a elektriny na burzách v posledných týždňoch klesali, stále sú mnohonásobne vyššie než pred rokom. Domácnostiam síce pomáha štátna regulácia, no aj napriek tomu im energie môžu zdražieť od nového roka najmenej o polovicu.

Mnohí ľudia nevedia, ako vyjdú s peniazmi. Podľa prieskumu agentúry Ipsos má väčšina respondentov pocit, že im vysoké ceny energií spôsobia finančné problémy. Vyše 17 percent respondentov sa dokonca obáva až existenčných problémov.

Najväčší strach z drahých energií majú voliči Smeru, Republiky, Hlasu a Sme rodina. Približne dve tretiny oslovených sa obávajú finančných či dokonca existenčných problémov. Najlepšie na tom budú voliči SaS – až 75 percent buď nepocíti drahé energie vôbec, alebo to ich rozpočet zvládne. Dobre na tom budú podľa prieskumu aj voliči PS, OĽaNO a KDH.

Čo sa týka zvládania energetickej krízy, sebavedomejšie vystupujú v prieskume obyvatelia veľkých miest, najmä Bratislavského kraja. Finančných problémov sa viac obávajú obyvatelia východného Slovenska, zrejme pre nižšie priemerné mzdy.

Polovica ľudí chce menej kúriť

Vláda chce nové ceny elektriny nastaviť tak, aby ľudí motivovala na úspory. Kto zníži spotrebu o 15 percent, celková cena sa mu môže zvýšiť zhruba o 50 percent. Kto ju nezníži vôbec, hrozí mu až dvojnásobné zdraženie. Môže sa to ešte zmeniť, pravidlá nie sú definitívne.

Môžete sa pokúsiť ušetriť napríklad tak, že zvýšite teplotu v chladničke, budete sušiť bielizeň na balkóne namiesto sušičky či ohrievať jedlo skôr v mikrovlnke ako na sporáku, hovoria odborníci.

Podľa prieskumu Ipsos plánujú šetriť na spotrebičoch dve tretiny ľudí. Polovica oslovených chce menej kúriť a tri štvrtiny chystajú alebo zvažujú kúpu úsporných žiaroviek a spotrebičov.

 

Úspory na kúrení dávajú zmysel. Ak znížite teplotu na termostate o jeden stupeň, môžete ušetriť aj 7 percent ročnej spotreby plynu, píše vo svojej analýze Národná banka SR. Nižšie teploty v interiéri hýbu napríklad aj českou politikou, kde sa predsedníčka poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová zviditeľnila, keď poradila ľuďom, aby si v zime doma obliekli teplý sveter. Motivovala ich sloganom „Svetrom proti Putinovi“ s tým, že keď minú menej plynu, pošlú menej peňazí na vojnu ruskému prezidentovi.

Boja sa, že ich ceny energií zruinujú, no šetriť odmietajú

Podobne ako očkovanie sa aj energetická kríza stala výrazne politickou témou. Z prieskumu vyplýva, že voliči Smeru či Republiky môžu brať otázku šetrenia ako príležitosť protestovať proti systému. Títo voliči sa síce najviac obávajú, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Inflácia

Plynová kríza

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie