Denník N

Likvidácia plynovodov na dne mora je logisticky nesmierne náročná. Páchateľovi to za riziko muselo stáť

Zdroj - dánske ministerstvo obrany/Politiken
Zdroj – dánske ministerstvo obrany/Politiken

Kto zničil strategické plynovody vedúce z Ruska do EÚ, Nord Stream 1 a 2, vedia v tejto chvíli zrejme len tí, ktorí v sabotáži majú prsty. Pre koho je výhrou a pre koho tragédiou? Motív, ktorý by mohol vysvetliť natoľko logisticky zložitú, vojensky i technicky náročnú a riskantnú operáciu, je kľúčom k odhaleniu páchateľa.

Najpravdepodobnejšia verzia je tá, o ktorej sa hovorí a píše od prvej chvíle, keď bol zaznamenaný únik plynu z podmorského potrubia: niekto ho zámerne poškodil. Ako? Tu sa už experti, vojenskí analytici i novinári rozchádzajú.

Zhodujú sa sotva v tom, že išlo o sabotáž. To podporujú aj posledné správy zo Švédska, kde pobrežná stráž odhalila ďalšiu – štvrtú – lokalitu, kde uniká veľké množstvo plynu.

Po prvý raz sa verejnosť dozvedela o poškodení plynovodu Nord Stream v pondelok. O dva dni neskôr nemecké médiá už písali s odvolaním sa na tajné služby, že plyn uniká z troch zo štyroch rúr (každá z oboch vetiev plynovodu pozostáva z dvoch potrubí). Teraz už plyn uniká zo všetkých – o zámernom útoku na strategickú infraštruktúru pochybuje málokto.

Prečo práve teraz?

Podľa televízie Sky News bolo potrubie zrejme poškodené pomocou

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie