Denník N

Ruskú ekonomiku zasiahnu odvody menej, ako si myslíme, mnohí sa však radšej skryjú alebo zmrzačia

Foto - Ministerstvo obrany Ruskej federácie
Foto – Ministerstvo obrany Ruskej federácie

Státisíce ruských mužov, vydesených, nešťastných, nahnevaných, stoja v radoch pred hraničnými prechodmi, aby nemuseli nastúpiť do autobusov, ktoré ich majú odviezť do výcvikových vojenských táborov. Snažia sa utiecť, uplácať, poškodiť sa tak, aby z príslušných úst zaznelo: „Na vojenskú službu nespôsobilý.“

Každý podľa svojej nátury zareagoval na hrozbu, že sa o pár dní ocitne v zákopoch niekde na ukrajinskom fronte.

Niekto pokorne narukoval, iný narukoval s patričnou pompou a vlasteneckým nadšením, niekto sa snaží schovať. Skončiť v nemocnici bez nejakej zo svojich dvoch končatín alebo ešte horšie – stať sa „dvojstovkou“, ako armáda v ruskom vojenskom žargóne označuje padlých (ranení sú „trojstovky“), sa nikomu nechce.

Ekonomický paradox

Všetky spomenuté kategórie bez rozdielu, či už ide o utekajúcich, mobilizovaných, nespôsobilých, mŕtvych, alebo skrývajúcich sa, tvoria ľudia pre ruskú ekonomiku aj pre bežný život nepoužiteľní. Podľa odhadov nezávislých ruských politológov nakoniec „zmizne“ každý desiaty ruský muž – buď bude mobilizovaný, alebo sa mobilizácii bude snažiť vyhnúť, z vojny sa buď nevráti vôbec, alebo sa vráti, ale v neutešenom stave. Títo muži budú chýbať na trhu práce aj v spálňach.

Pre ruské ženy to znamená jedno: deficit fyzicky i psychicky zdravých, perspektívnych a spoľahlivých partnerov. K tomu, na čo bolo Rusko zvyknuté po 2. svetovej vojne – teda dolovať uhlie a klásť koľaje –, však teraz zrejme nedôjde.

Ekonómovia sa zatiaľ nemôžu zhodnúť, či bude mať mobilizácia pre ruské hospodárstvo katastrofálne následky, omnoho väčšie než všetky protizápadné sankcie dohromady, alebo sa s ňou ruská ekonomika nejako vyrovná. Zdá sa, že pravdu môžu mať obe skupiny. Ako je to možné?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie