Denník N

Zdravotným poisťovniam pridajú, najslabšie zarábajúcim zoberú v zdravotných odvodoch

Ilustračné foto – Pixabay
Ilustračné foto – Pixabay
  • Ak v parlamente prejde novela zákona o zdravotnom poistení, aj zamestnanec s malým príjmom by mal od januára platiť minimálny odvod zo zdravotného poistenia. 
  • Odvod takmer 33 eur sa má vypočítať zo sumy životného minima, to je v roku 2023 suma 234,42 eura. Ak by nedosiahol túto výšku, zamestnanec by musel doplatiť rozdiel.
  • Ministerstvo zdravotníctva chce zrušiť odpočítateľnú položku na zdravotné poistenie.
  • Minimálny odvod bude štát platiť aj za svojich poistencov – dôchodcov, študentov…

Zamestnanci dnes platia zdravotné odvody zo svojich skutočných príjmov. Ak zarábajú málo a uplatnia si odpočítateľnú sumu na zdravotné poistenie, poistenie do zdravotných poisťovní neodvádzajú.

Súčasne platí, že zamestnanec, ktorý zarába menej ako 570 eur, si môže uplatniť na zdravotné poistenie odpočítateľnú položku najviac 380 eur.

Ministerstvo zdravotníctva však chce v novele, ktorú už schválila vláda, no musia ju odobriť poslanci, od budúceho roka túto sumu zrušiť.

Okrem toho chce minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský zaviesť v zdravotnom poistení minimálny mesačný vymeriavací základ pre zamestnanca, tak ako je dnes u živnostníkov. Odvody by sa mu mali vypočítavať zo životného minima.

Ak novela prejde v podobe, ako ju schválila vláda,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie