Denník N

Svetová ekonomika prudko brzdí, Slovensku hrozí problém

Tento rok sa skončí podstatne horšie, ako sme si mysleli. Budúci rok bude ešte horší.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Koncom minulého roka sme písali, že globálna ekonomika sa konečne vyhrabe z covidovej jamy. Všetky medzinárodné finančné inštitúcie i centrálne banky zhodne predpokladali, že ekonomika bude pokračovať v silnom raste a inflácia vyvrcholí na jar 2022. Konflikt na Ukrajine zmenil úplne všetko.

Vojna mala niekoľko katastrofálnych dôsledkov. Ďalej narušila dodávateľsko-odberateľských siete, ktoré sa začali zaceľovať po pandémii. Akútny nedostatok energií a surovín spôsobil nový inflačný výbuch. Kým v januári sa barel ropy predával po 80 dolárov, v marci to už bolo 120 dolárov.

Dnes sa síce ceny ropy vracajú na pôvodnú úroveň (najmä pre nadchádzajúcu recesiu), ale spotrebiteľské ceny poskočili nevídaným tempom. Centrálne banky vo veľkých ekonomikách začali rýchlo (a niektoré aj veľmi razantne) zvyšovať úrokové sadzby. Hoci sú centrálne banky vyspelých krajín formálne nezávislé, sú pod obrovským tlakom politikov, médií aj verejnosti. Všetci chcú, aby sa rast cien konečne zastavil a vrátil do normálu. Centrálne banky jednoducho musia verejnosti ukázať, že nesedia so založenými rukami.

Recesia je pravdepodobná

Zastaví však dvíhanie úrokov infláciu? Zďaleka nemusí fungovať tak dobre, ako sa to píše v učebniciach. Zato však veľmi pravdepodobne privodí vo vyspelých krajinách ekonomickú recesiu. Synchronizované zvyšovanie úrokových sadzieb bude mať podobný efekt, ako keď na diaľnici vodiči veľkých kamiónov šliapnu na brzdu. Zastaví sa celá kolóna. Myslí si to napríklad aj Svetová banka. Vysoké úroky majú znížiť rast cien tak, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie