Denník N

Bruselské recepty na energie nás vytlačia z trhu v prospech západných konkurentov, sťažujú sa slovenskí priemyselníci

Ilustračné foto Foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto Foto N – Tomáš Benedikovič

Od Bruselu by sme sa mohli časom dočkať aj zastropovania cien plynu, no prvý balík opatrení voči drahým energiám Slovensko takmer úplne obchádza. Naopak, našim firmám môže ublížiť ešte viac, než keby EÚ vôbec nekonala.

Minister hospodárstva Karel Hirman cez víkend zmiernil depresiu z európskych riešení drahých energií, ktoré v piatok prijali ministri hospodárstva členských krajín EÚ. Oznámil, že v ďalších týždňoch môže únia pristúpiť aj k zastropovaniu cien všetkého dovážaného plynu, čo by následne mohlo znížiť aj ceny elektriny.

No to, čo členské krajiny s nesúhlasom Slovenska odobrili v piatok, nemá s už dlho deklarovanou solidaritou či razantnosťou EÚ veľa spoločné a môže to byť iba v neprospech slovenských firiem, sťažujú sa zástupcovia priemyslu. Obávajú sa, že môžu stratiť svoje trhy v prospech viac dotovaných konkurentov z iných krajín spoločenstva. Pravidlá schválené v piatok totiž prinášajú nerovné kompenzovanie dôsledkov drahých energií v jednotlivých štátoch Únie.

Na tom, že stanovenie rovnakých podmienok pre všetkých členov Únie je pre slovenské firmy najdôležitejším predpokladom na prežitie terajšej energetickej krízy, sa zhodli na minulotýždňovej konferencii denníka Sme Leadership summit výkonný riaditeľ oravského hutníckeho podniku OFZ Branislav Klocok, generálny riaditeľ svitskej chemičky Chemosvit Jaroslav Mervart a aj šéf najväčšieho domáceho automobilového subdodávateľa v slovenských rukách Matador Group Martin Kele.

Konferencia sa uskutočnila deň pred piatkovým rozhodovaním EÚ. Podniky sa však už pred schôdzkou ministrov obávali, že sa môže vytvoriť neželaná nerovnosť.

EÚ síce rozhodla, že sa zdania výnosy z elektriny neplynových elektrární s cenami nad 180 eur za megawatthodinu a tieto nové príjmy sa následne využijú na kompenzácie pre firmy i domácnosti, no zároveň povedala, že vybrané prostriedky sa po celom spoločenstve nerozdelia solidárne podľa veľkosti jednotlivých ekonomík, ale každá krajina si vybrané peniaze nechá pre seba.

Navyše EÚ proti vôli Slovenska dodaní iba výrobcov elektriny a nie aj obchodníkov s touto komoditou. To, že Slovensko žiadalo širšie dodaňovanie, uviedol na tej istej konferencii bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek, ktorý vo funkcii skončil od októbra.

Bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek Foto N – Tomáš Benedikovič

Cez EÚ neprešlo solidárne rozdelenie nadpríjmov energetikov i dodanenie obchodníkov s elektrinou napriek tomu, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie