Denník N

OĽaNO zneužíva pozemkový fond pre svojich ľudí, tvrdia jeho odbory. Šéf fondu oponuje, že pracuje najlepšie v histórii

Bývalý šéf Slovenského pozemkového fondu Ján Marosz. Foto N - Vladimír Šimíček
Bývalý šéf Slovenského pozemkového fondu Ján Marosz. Foto N – Vladimír Šimíček

Odborári Slovenského pozemkového fondu, ktorý spravuje 680-tisíc hektárov štátnej pôdy a pôdy dodnes nezistených vlastníkov, minulý týždeň otvoreným listom upozornili, že sa doň vrátili nekalé praktiky. Úplatkársku sieť na zneužívanie reštitúcií okolo Martina Kvietika z čias minulej vlády teraz podľa odborov vystriedalo zamestnávanie spriaznených osôb, zbytočné rozširovanie pracovných miest či vyplácanie príliš vysokých odmien novým zamestnancom a externým dodávateľom. Podľa odborov to všetko vedie k mrhaniu prostriedkov fondu.

Fondu šéfuje nominant OĽaNO Ján Marosz. V rozhovore pre Denník N obhajuje, že práve vďaka novým spolupracovníkom a vyšším odmenám za jeho vedenia fond už odhalil ďalšiu veľkú pozemkovú kauzu a niekoľko iných má ešte rozpracovaných. Zároveň zdôrazňuje, že fond oveľa rýchlejšie ako donedávna vybavuje žiadosti farmárov, samospráv, firiem či bežných občanov o prenájom, zámeny alebo reštitúcie pôdy.

Kritika odborov je podľa neho odvetou za aktuálne prepúšťanie viacerých zamestnancov fondu, ktorí sa mohli zapliesť do podvodných a korupčných schém.

Terajší šéf fondu, ktorý ho prebral pred rokom, hovorí aj o tom, ako prebieha celkový proces ozdravenia a zefektívnenia fondu a aké novinky sa v ňom ešte chystá zaviesť.

Čo hovoríte na kritiku vášho vedenia fondu zo strany odborov?

Kritika nových odborov fondu už dlhšie smeruje k tomu, že som založil odbor na prijímanie sťažnosti a boj s korupciou, na ktorom som zamestnal aj ľudí s 30-ročnou praxou v Národnej kriminálnej agentúre. Títo vyslúžilí policajti nám odvádzajú naozaj dobrú prácu. Odborom však aj tak prekážajú. A odborom u nás prekáža ešte aj nové oddelenie vzdelávania a benefitov. My sa však predsa venujeme špecifickým pozemkovým činnostiam a nie všetci naši ľudia, ktorých sem prijali už za minulých vlád, sú na to vyštudovaní odborníci.

Máme tu aj aj rôzne iné vzdelania. Veď ja sám som katechéta, ak mám byť už úplne konkrétny. Zlepšili sme školenia a všetko to smeruje k zrýchleniu a štandardizácii rozhodovania fondu, aby naše pracoviská v rôznych regiónoch krajiny vystupovali voči verejnosti jednotne. Práve zrýchlenie práce fondu je jedným z mojich základných cieľov, lebo dobre vieme, že keď som sem nastupoval, bolo tu nahromadených až 36-tisíc nevybavených žiadostí, ktoré na fonde často stáli už niekoľko rokov.

K žiadnemu vynakladaniu prostriedkov fondu na nejaké zbytočné práce teda u vás nedochádza?

Nie. Personálne kapacity dopĺňame iba tam, kde to naozaj fond i verejnosť, pre ktorú pracujeme, potrebuje. A je absolútny paradox, že odbory mi teraz vyčítajú aj to, že vyplácame zamestnancom odmeny za zintenzívnenie práce. Veď práve naopak, pre celý fond, farmárov i ľudí, ktorým zabezpečujeme prenájmy či zámeny pozemkov, je len dobre, že aj vďaka ministerstvu financií a jeho ministrovi Igorovi Matovičovi máme v rozpočte fondu nových šesť miliónov eur na vyplácanie odmien za rýchlejšie vybavovanie už spomenutých starších žiadostí.

Každý zamestnanec dostáva za jeden vybavený starší spis 200 eur, lebo to robia nad rámec bežnej práce a často aj cez víkendy. Veľmi nám to pomáha postupne zmenšovať tu veľkú spisovú zápchu, čo sa nám tu nahromadila. Spomenutých šesť miliónov eur máme vyčlenených až do marca budúceho roku. Postupne ich využívame.

Zrieďovanie spisovej zápchy

Ako konkrétne sa zmenšuje vaša spisová zápcha?

V apríli, keď sme s tým začali, sme mali zo všetkých našich starších i nových spisov rozpracovaných len 20 percent, ale teraz sme už na 47 percentách. Zo staršej spisovej zápchy nám aktuálne zostalo ešte nejakých 27- až 28-tisíc spisov. Mohli by sme ju zmenšovať aj rýchlejšie, no keď teraz farmári, ľudia i samosprávy vidia, že dokážeme pracovať aj rýchlejšie a flexibilnejšie, začalo nám od nich prichádzať aj viac nových žiadostí. Opadla z nich skepsa z minulosti, a tak si u nás riešia svoje veci s pozemkami aktívnejšie. Spätné väzby máme teraz veľmi dobré aj od starostov, primátorov a županov. Vďaka tomu, že im dokážeme rýchlejšie vybaviť pozemkové veci, sami môžu intenzívnejšie pracovať na rozvoji svojich regiónov.

Našu lepšiu prácu odzrkadľuje aj intenzívnejšia práca rady fondu. Donedávna dokázala odobrovať zhruba 1 300 právnych aktov ročne, no teraz má za sebou od apríla do októbra schválených už 1 800 aktov. Za necelý polrok teda rada vďaka našim zamestnancom mohla schváliť ešte o polovicu viac žiadostí, ako to bolo donedávna za celý rok. Najviac sme zrýchlili nájmy, potom prevody a napokon reštitúcie. My sme teraz naozaj výrazne rýchlejší práve vďaka tomu, že naši zamestnanci k svojmu bežnému platu dostávajú aj druhý plat z mimoriadnych odmien za staršie spisy. Naši vlastní odborári však práve toto kritizujú. No za tým sú v skutočnosti iné dôvody. Sú tam veci v pozadí.

Aké konkrétne?

Mediálny tlak odborov nastal aj preto, že sme aktuálne prepustili siedmich ľudí vrátane riaditeľa odboru prevodov. U týchto ľudí, ktorí sú blízki aj vedeniu našich odborov, sme odhalili

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Firmy

Kauza Dobytkár

OĽaNO

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie