Denník N

Prečo to zrazu vyzerá tak, že ceny bytov môžu opäť klesať

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory
  • Horúčka na realitnom trhu pominula, predaje sa spomalili a v niektorých lokalitách vidno miernu korekciu cien bytov. 
  • Trh predávajúceho sa zmenil na trh kupujúceho, opäť sa rokuje o zľavách, realitní makléri čakajú, kedy predávajúci vytriezvejú aj pri ponukových cenách.
  • Dôvodom otočky sú obavy ľudí z budúcnosti a vyššie úroky hypoték, pri ktorých si čoraz menej ľudí dovolí kúpiť drahý byt. 

Po skončení leta zvykli mať realitní makléri, finanční sprostredkovatelia aj banky hody. Jeseň totiž tradične bola najživším obdobím roka na trhu s nehnuteľnosťami.

Tento rok to tak nie je.

Po zvýšení úrokových sadzieb, raste cien energií a ďalších výdavkov na bývanie sa úverovanie spomaľuje. Veľkým sprostredkovateľom hypoték sa biznis prepadol aj o tretinu a malí nemajú často prácu vôbec. Už sa nestretávajú v radoch na katastrálnom úrade, pretože tam žiadny nie je. Realitný trh ochladol a predávajúci v niektorých lokalitách začínajú chápať, že zmena je tu, a ak chcú byt predať, musia znížiť ceny.

Prejavuje sa to vo viacerých regiónoch Slovenska. „V našej oblasti možnosti hypotéky dosiahli v porovnaní s cenami nehnuteľností strop, príjem žiadateľov je už nedostatočný,“ hovorí Stanislava Zamcová z realitnej kancelárie RE/MAX v Novom Meste nad Váhom. Realitný trh podľa nej ožije, až keď klesnú očakávania predajcov. Nemyslí si, že to potrvá dlho, mnohí predať potrebujú.

Ochladenie prišlo aj do Bratislavy

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie