Denník N

Krajniak uspel s rodičovským bonusom, zdroje našiel na poslednú chvíľu v druhom pilieri

Milan Krajniak. Foto N - Vladimír Šimíček
Milan Krajniak. Foto N – Vladimír Šimíček
  • V stredu podvečer parlament schválil Krajniakovu novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá zavádza rodičovský bonus.
  • Za návrh zákona hlasovalo 73 poslancov zo 133 prítomných, 24 hlasovalo proti.
  • Obnoví sa automat na určenie dôchodkového veku a novopriznané dôchodky budú rásť pomalšie. Do penzie bude možné ísť aj po 40 odpracovaných rokoch.
  • Pokuty za nezaplatené sociálne odvody sa odpustia.
  • Prešiel aj pozmeňovací návrh Sme rodina, ktorým sa zmrazia príspevky do druhého piliera. 

Ministrovi práce Milanovi Krajniakovi sa podarilo v parlamente presadiť rodičovský bonus, s ktorým malo problém dokonca aj ministerstvo financií. Jeho princíp je v tom, že o časť odvodov pracujúcich sa zvýši dôchodok ich rodičov. Krajniak však nepredstavil dosť opatrení, z ktorých by sa rodičovský bonus zaplatil.

Zrejme preto Sme rodina navrhla v pozmeňovacom návrhu na poslednú chvíľu aj zmrazenie výšky príspevkov do druhého piliera.

Za zákon hlasovali poslanci OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí, tarabovci, dvaja poslanci Smeru a aj Ján Mičovský a Katarína Hatráková, ktorí boli na kandidátke OĽaNO. Poslanci SaS za návrh nehlasovali.

Podľa ekonómov je najdôležitejšou časťou zákona naviazanie dôchodkového veku na strednú dĺžku života. Dôchodkový vek sa pre ľudí narodených v roku 1967 a mladších bude meniť podľa toho, koľko rokov sa budeme v priemere ešte dožívať na penzii. Starší pôjdu do dôchodku najneskôr vo veku 64 rokov.

Zavádzajú sa aj dva typy predčasných dôchodkov. Do predčasného dôchodku môže ísť ten, kto má dva roky pred dôchodkom a vyjde mu dôchodok vo výške aspoň 1,6 násobku životného minima. O predčasný dôchodok sa dá požiadať aj

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Hegerova vláda

Milan Krajniak

Sme rodina

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie