Denník N

Ľudia aj po páde Arcy veria podnikovým dlhopisom, Zelený delfín im pomôže odhaliť, ktoré sú rizikovejšie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Akciové trhy od začiatku roka padajú, no slovenskí investori sa zatiaľ podľa šéfa Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Róberta Kopála správajú rozumne, peniaze nevyberajú, skôr lacnejšie dokupujú. Na ochote investovať sa zatiaľ neprejavila ani vysoká inflácia, hoci do budúcnosti môžu ceny energií či drahšie hypotéky budovanie finančného majetku Slovákov pozastaviť.

Kopál v rozhovore vysvetľuje, čo aktuálne najviac ovplyvňuje akciové trhy a ako ďaleko môžu byť od dna. Hovorí, že pri vysokej inflácii a vývoji na finančných trhoch môžu ľudí viac pútať podnikové dlhopisy, no mali by byť opatrní. Novou pomôckou je stránka Zelený delfín, kde nájdu prvé skóre podnikových dlhopisov vo farbách semafora, ktoré ukážu, ako veľmi je dlhopis rizikový z pohľadu úverového rizika. Investičné riziko stránka neukazuje.

Akciové trhy od začiatku roka poklesli už o viac než 20 percent, ekonomika nemá pozitívne vyhliadky, spomína sa recesia. Čo teraz najviac ovplyvňuje vývoj trhu?

Stále ho najviac ovplyvňuje inflácia, ktorá je extrémna, za posledných 20 rokov sme takú nezažili. Niežeby nebola, v histórii už taká inflácia bola. No akciový trh je vždy o očakávaniach budúcnosti a teraz to znamená rast úrokových sadzieb. Vo všeobecnosti rast úrokových sadzieb pomáha dlhopisom a ide proti akciám. Z akcií do dlhopisov sa presúva aj kapitál.

Sme ešte ďaleko od dna? 

Mali sme tu covid, pretrhli sa logistické reťazce a narušila globalizácia, z ktorej sme roky ťažili. Nalievalo sa veľa peňazí do ekonomiky, aby sa to prekrylo, ale adekvátne sa nevyrábalo. Takže to vytváralo inflačnú bublinu. Do toho prišiel problém extrémne drahých energií, ktorý spustila vojna na Ukrajine. Rusko využíva svoje energetické zdroje na hybridnú vojnu voči Západu, ktorý podporuje vo vojne Ukrajinu.

Aktuálna otázka je, ako rýchlo a efektívne sa s energetickou krízou dokážeme vyrovnať. Cena energie sa prelieva do všetkých tovarov a služieb. Preto nemožno odhadovať, či sú akciové trhy už blízko dna. To bude závisieť od toho, či bude pokračovať konflikt

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie