Denník N

Graf dňa: Zásah štátu 3-násobne zvýšil regulovanú cenu elektriny. Spozornieť by mali najmä malé podniky

Keď na prelome rokov prudko zdraželi energie, Úrad pre pre reguláciu sieťových odvetví posunul referenčné obdobie, z ktorého sa počítajú regulované ceny pre domácnosti. Urobil to dokonca viackrát, v dobrej viere, že napätie na energetickom trhu o pár mesiacov ustane. Táto zmena však spôsobila, že Slováci minimálne za časť spotrebovanej elektriny zaplatia skoro trikrát viac a malým podnikom sa takto môže predražiť celá spotreba.

Graf dňa zobrazuje vývoj cien futures kontraktu na dodávku elektriny na budúci rok na pražskej burze, od ktorých sa odvíja regulovaná cena. V prvých šiestich mesiacoch tohto roka, čo zodpovedalo pôvodnému referenčnému obdobiu, stála elektrina v priemere 189 eur za megawatthodinu. Neskôr však ceny prudko narástli a priemer za august a september vyskočil na 548 eur za megawatthodinu. Práve tieto dva mesiace sa stali napokon základom na určenie maximálnych cien pre domácnosti a 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Plynová kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie