Denník N

Ako štát premrhal miliardu na IT: jednoduché video o kope peňazí vysokej ako Kriváň

Video Slovensko.Digital
Video Slovensko.Digital

Ľudia okolo výzvy slovensko.digital vyrobili zadarmo video, ktoré sa stáva hitom.

Čo by ste spravili, keby ste mali miliardu eur? Touto otázkou sa začína video, ktoré upozorňuje na predražené IT zákazky štátu platené z eurofondov.

Video, ktoré sa šíri sociálnymi sieťami, je projektom ľudí okolo výzvy slovensko.digital. Partia ľudí prevažne z IT sektora sa už nechcela len pozerať na stav verejných IT zákaziek. Dali dokopy niekoľko pravidiel, ako by mal štát robiť IT služby, aby z nich ľudia mali aj nejaký úžitok.

Spomínanú miliardu eur za posledných približne päť rokov minul štát na informatizáciu verejnej správy. Ďalšia miliarda z eurofondov má ísť na IT projekty do roku 2020.

Video: Čo by ste spravili, keby ste mali miliardu eur?

S nápadom vysvetliť jednoduchým jazykom, ako sa pri štátnych IT zákazkách plytvá s peniazmi, prišiel Jakub Ptačin, jeden zo signatárov výzvy. Video aj zostrihal.

Veríme, že vďaka tomuto videu sa zvýši povedomie o tom, koľko peňazí na Slovensku ide na informatizáciu, a že si občania budú viac všímať výsledky jednotlivých projektov. Keďže ide o zložitú problematiku, video veci zjednodušuje, hovorí Ptačin.

Kopa peňazí vysoká ako Kriváň

Herec Marián Mitaš vo videu vysvetľuje, že keby politici a úradníci rozdelili miliardu eur na 50-eurové bankovky, vytvorila by sa kopa vysoká ako Kriváň. Dalo by sa za to kúpiť aj 14 250 trojizbových bytov v Žiline alebo by každá rodina v Dobrom Anjelovi dostala po 150-tisíc eur.

Je to príšerne veľa peňazí. Nevidím do ekonomiky projektu, len viem, že Estónci zvládli funkčný projekt za desatinu. Viac mi prekáža, že ten náš portál nefunguje, hovorí Mitaš o nefunkčnom štátnom projekte Slovensko.sk. Zmenu bydliska vybavím, len ak nemám hypotéku? Myslím, že koncovka domény slovensko.wtf je v tomto prípade na mieste, vraví Mitaš o webe, na ktorý zavesili video. Vysvetľuje, že záujem o veci verejné a vyslovenie názoru na ne by mala byť pre každého povinnosť.

Politici sú verejní činitelia. Občania ich volia, aby spravovali štát. Musí nás zaujímať, ako to robia. Ide o naše peniaze. O náš životný štandard. O to, ako sa nám na Slovensku bude žiť, hovorí herec Mitaš, ktorý hral napríklad v seriáloch Búrlivé víno a Kriminálka Staré Mesto, vo filme Kandidát a pracuje aj ako moderátor Rádia_FM.

Video robili všetci zadarmo

Video vznikalo tri mesiace, prvé stretnutie k jeho tvorbe bolo ešte v septembri. Scenár robil Miro Šifra, kameru Jozef Páleník a Tomáš Kelement, zvuk Peter Gajdoš, animácie Jakub Goda. Video nestálo nič, všetci to robili zadarmo. Určite by bežná výroba takéhoto videa stála dosť peňazí, ale ľudia sú už natoľko nahnevaní a rozhorčení, že tomu radi venujú svoj vlastný voľný čas, hovorí Jakub Ptačin. Mitaš s úsmevom poznamenal, že video nakrúcal aj bez nároku na maskérku.

Video: Giganti IT biznisu sa bránia kritike Kisku za mrhanie
autor: Martina Pažitková

Za výzvou slovensko.digital sú napríklad zakladateľ Websupportu Michal Truban, programátor Ján Suchal, jeden zo spolumajiteľov Esetu Anton Zajac či výkonná riaditeľka Nadácie Pontis Lenka Surotchak.

Video nakrúcali v budove pri Slavíne, kde sídli nadácia Zastavme korupciu, ktorú založil jeden zo spolumajiteľov Esetu Miroslav Trnka.

Signatári výzvy neplánujú video zverejniť v televízii. Nemáme žiaden rozpočet. Padol návrh na crowdfunding, ale toto video bolo vytvorené pre online svet a do telky by sa musela vyrobiť iná alebo nová verzia, a tak je to zatiaľ nereálne, hovorí Ptačin.

Video už na Youtube a sociálnych sieťach videlo 150-tisíc ľudí a ich počet stále rastie.

Debata Denníka N o informatizácii za miliardu

Anton Zajac a Miroslav Trnka sú akcionármi vydavateľa Denníka N.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie