Denník N

Najlepšie riešenia na zvládnutie drahých energií od ôsmich lídrov slovenských firiem (anketa)

Ilustračná fotografia plynárenskej infraštruktury. Foto N - Tomáš Grečko
Ilustračná fotografia plynárenskej infraštruktury. Foto N – Tomáš Grečko

Rast cien energií je taký enormný, že hlavne energeticky náročné firmy ho prežijú, len ak získajú primeranú vládnu pomoc. No aj podniky pracujú na vlastných riešeniach, ktoré môžu dosahy energetickej krízy aspoň zmierniť. Robia to aj pre to, aby svoj biznis zefektívnili dlhodobo.

Denník E sa na takéto vnútropodnikové recepty opýtal viacerých predstaviteľov významných firiem z rôznych odvetví od automobilového biznisu cez potravinárstvo až po bankovníctvo.

Otázka:

Aké vnútropodnikové opatrenia uskutočňujete vo svojich firmách na zníženie následkov nebývalého zdražovania energií? A ktoré riešenia sa vám najviac oplácajú?

Krátke odpovede:

Martin Kele
generálny riaditeľ automobilového subdodávateľa Matador Group

Okrem úspor pripravujeme aj krízové scenáre na to, aby sme vedeli udržať naše fabriky v chode, aj keď bude energií nedostatok. Pripravujeme sa napríklad aj na prechod našich lakovacích technológií na LNG.

Jaroslav Mervart
generálny riaditeľ svitskej chemičky na obaly pre potraviny a textilné vlákna Chemosvit

Pracujeme na mnohých úsporách a zaviedli sme aj to, kto je presne zodpovedný za energetické úspory v každom jednom objekte. Už teraz máme vo výrobe našich obalov na potraviny medziročné úspory na spotrebe energií vo výške 15 percent a ideme ďalej.

Ladislav Ambrovics
spolumajiteľ dunajskostredskej pekárne Minit Slovakia

Našťastie sme si zabezpečili vysoko efektívne stroje s nižšou spotrebou energií a teraz ďalej zvyšujeme ich efektívnosť. Máme najviac desaťročné pece, a tak minieme výrazne menej energií ako konkurenti s 30-ročnými pecami.

Pavol Varga
spolumajiteľ praveneckej píly Lesagro

Prvé inštalácie fotovoltických panelov na našu pílu sme dokončili práve teraz a určite chceme inštalovať aj ďalšie fotovolty. Ich návratnosť sa znížila z nedávnych šesť na jeden a pol roka.

Branislav Klocok
výkonný riaditeľ oravských ferozliatinárov OFZ

Na úsporách pracujeme aj my, no čokoľvek teraz spravíme pre zníženie spotreby energií, problém ich niekoľkonásobného zdraženia to okamžite nevyrieši. Je to ako liečiť rakovinu ibuprofenom. Pomôcť nám musí aj vláda.

Melinda Burdanová
výkonná riaditeľka Poštovej banky

Aj banky pristupujú k úsporám energií a aktuálne je aj znovuzavedenie práce z domu. No kľúčová pre zvládnutie terajších časov však bude efektívna pomoc vlád, a to nielen pre domácnosti, ale aj firmy. Lebo pokiaľ firmy budú musieť prepúšťať, domácnosti okamžite prídu o svoje príjmy a problém bude iba narastať.

Richard Duda
generálny riaditeľ spracovateľa mäsa a rýb Tauris Group

Na všetky ploché strechy našich fabrík ideme teraz nainštalovať fotovoltické panely za celkovo tri milióny eur. So zabezpečením firiem na ich inštaláciu problém nemáme. Dopyt po paneloch je síce teraz veľký, no o veľké projekty investorov s dostatkom finančných zdrojov, ako sme aj my, fotovoltické spoločnosti majú prednostný záujem.

Oliver Grünberg
predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia

Spotrebu energie na jedno vyrobené vozidlo sa fabrike podarilo znížiť od roku 2010 už o 53 percent. K energetickej efektívnosti na pracovisku spoločnosť permanentne motivuje aj svojich zamestnancov, ktorí prinášajú a realizujú viaceré úsporné opatrenia.


A teraz celé odpovede:

Martin Kele
generálny riaditeľ automobilového subdodávateľa Matador Group

Naša výroba je síce oveľa menej náročná na energie ako u hutníkov či chemičiek, no aj tak nás to zaťažuje. V jednej našej firme nám pri terajších cenách energií napríklad majú stúpnuť platby za energie z donedávna bežných 350-tisíc eur na vyše 1,4 milióna eur, a to je pri 10-percentnom zisku EBITDA v našom sektore dramatický vplyv.

Snažíme sa robiť mnohé protiopatrenia. Silne konkurenčný sektor automobilovej výroby je tak či tak neustále tlačený do zefektívňovania výroby, a tak opatrenia na zníženie nákladov robíme neustále. Teraz

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie