Denník N

Ceny bývania môžu klesnúť na úroveň spred roka, hovorí realitný maklér

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pri obhliadkach bytov je viac emócií ako predtým, ľudia však majú viac času sa rozhodnúť, hovorí realitný maklér.

Ochladenie trhu s nehnuteľnosťami je už cítiť a bude to cítiť ešte viac, lebo úroky budú pre vysokú infláciu ešte vyššie, hovorí realitný maklér bratislavskej spoločnosti Riešime bývanie Tomáš Kuba.

Kupujúci nie sú už tlačení do toho, aby nehnuteľnosť rýchlo kúpili, v rade na byt už nestojí desať záujemcov. Niektorí predávajúci chcú však z predaja bytu stále čo najviac vydolovať, no čas, keď sa to dalo, bol koncom mája, možno v júni.

Kuba si myslí, že ceny nehnuteľností sa dostanú na úroveň spred roka alebo roka a pol. No aktuálne je podľa neho výhodnejšie platiť nájomné ako drahú hypotéku.

„Predpokladám, že z dlhodobého hľadiska pôjdu ceny ešte v budúcnosti hore, no teraz prichádza dlho očakávaná korekcia,“ hovorí.

V rozhovore ešte vraví:

  • Na trhu je cítiť, že bytov sa predáva menej, ale na katastri to vyzerá opačne.
  • Na obhliadku bytu už nechodí v jeden deň päť alebo desať ľudí, no ľudia sú niekedy drzejší, emócie idú viac do popredia.
  • Ľudí z Ukrajiny, ktorí hľadajú nájmy, je stále dosť, ponuka bytov na prenájom sa zmenšila, no ich ceny teraz až tak nerastú.

Ešte pred letom sme sa rozprávali o tom, ako dlho trvá, kým si kupujúci nájde byt. Je teraz skôr debata o tom, ako dlho trvá, kým sa nejaký byt predá?

V podstate áno, situácia sa otočila rýchlejšie, ako sme si mysleli.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie